„Грипен” е напълно съвместим със системите на НАТО и е

...
„Грипен” е напълно съвместим със системите на НАТО и е
Коментари Харесай

Швеция остава готова за преговори с България за „Грипен”

„ Грипен” е изцяло съчетаем със системите на НАТО и е изцяло подобаващ за потребностите на България, като цената за изцяло съчетаем пакет е под утвърждения от нашия парламент бюджет. Това разяснява шефът „ Експорт и интернационалните отношения” в Агенцията за отбранително имущество на Швеция Йоаким Валин.

От публикуваната до медиите негова публична позиция излиза наяве, че шведската страна продължава да следи процеса по придобиване на нов военен аероплан за нашите Военновъздушни сили и е в подготвеност за спомагателни диалози по въпроса.

Конкурсът за изтребител завърши с решение да се договаря със Съединени американски щати за доставка на нови F-16V, като обаче се чакат промени в авансово заложените условия за цена и период на доставка – въпроси, които американската компания „ Локхийд Мартин” не разяснява обществено.
Компанията производител на F-16: Не можем да разясняваме цената и доставката на изтребителите Първите диалози с американска страна евентуално ще се проведат на 14 февруари, предвижда Красимир Каракачанов
„ Грипен” е създаден в Европа, изцяло съчетаем е с НАТО и има ниски разноски през целия витален цикъл. Освен това шведската оферта е за изцяло съчетаем пакет от 10 изтребителя. Заедно с нужното въоръжение и съоръжение, офертата е под в началото утвърждения от Народното събрание бюджет от 767 млн. евро”, показва Валин.

Той напомня и че „ съгласно отчета на експертната група към Министерството на защитата, „ Грипен” е платформата с най-хубави оперативни способности”.

По думите му „ партньорството с Швеция би донесло изгоди за българското общество като резултат от задълбочаващото се съдействие сред двете държави”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР