Грипът закъснява, все още няма открити циркулиращи грипни вируси в

...
Грипът закъснява, все още няма открити циркулиращи грипни вируси в
Коментари Харесай

Доц. Кунчев алармира: Грипът неминуемо идва през...

Грипът закъснява, към момента няма открити циркулиращи грипни вируси в страната (има потвърдени парагрипни и риновируси), само че неизбежно ще пристигна – евентуално през декември. Подобно е ситуацията и в останалата част от Европа, където сега има слаба циркулация на грипни вируси, а нормално грипната вълна потегля от западната част на континента и върви на изток, написа "Труд ".

Пикът на епидемията евентуално ще бъде през януари, предвижда доцент доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

Очаква се да ни нападат четири варианта – двата относително нови от група А – H1N1/Бризбейн (2018) и H3N2/Канзас (2017), които не са циркулирали измежду популацията и затова няма доста имунитет против тях, както и по-познатите вируси от група В – Колорадо (2017) и Пукет (2013).

Експерти показаха през какъв брой часа би трябвало да ядем, с цел да сме здрави

Последният обикаля от много време и е прочут като свински грип.

Този сезон за първи път част от популацията у нас на възраст 65 и повече години получава безвъзмездни ваксини по специфична национална стратегия за предварителна защита на грипа.

120 000 са възрастните, включени в програмата, още 160 000 ваксини ще бъдат осъществени на пазара. Всъщност множеството от тях към този момент са сложени с помощта на 2800 общопрактикуващи лекари.

Дозите са двойно повече от предходни години, само че все пак имунизационното покритие у нас остава прекомерно ниско – 2-3% от популацията.

За съпоставяне – във Англия то е 70% при рисковите групи (хора над 65 година, бременни, дребни деца, хронично заболели, хора с нарушен имунитет и медицински персонал), а по-конкретно при децата то е 90%.

В Съединени американски щати е позволено слагането на противогрипна ваксина на деца от 6 месеца нагоре и тя не зависи от другите ваксини в имунизационния календар. Важното е човек – и възрастен, и дете – да е здрав във връзка с инфекции по време на имунизирането.

Всяка година близо 1 милиарда души на планетата се разболяват от грип и 650 000 умират.

Постоянно запушеният нос и хрема предизвикват инфаркт?

Грипните ваксини са главният метод за попречване на грипно заболяване и понижаване на заплахата от зараза, припомня доктор Скендер Сила, представител на Бюрото на СЗО у нас.

Те се употребяват повече от 50 години, сложени са на милиони хора и са потвърдено безвредни.

Освен тях, СЗО предлага и други ограничения за ограничение на инфекцията – постоянно миене на ръцете, покриване на устата и носа при кихане, потребление на еднократни носни кърпички, които по-късно да се изхвърлят, уединяване на болния в дома и ограничение на контактите му с други хора.

Грипът е съществено заболяване, което постоянно води до тежки затруднения и доста по-често от инфекциите, породени от останалите вируси, може да протече мълниеносно предизвестява проф. доктор Тодор Кантарджиев.

Един на 10 000 болни от грип всяка година може да получи инфектиране на мозъка – едно от най-тежките възпаления изобщо.

Един на 3000 заболели от грип може да прояви мълниеносно протичане на грипна зараза, която да докара в границите на часове до дихателна непълнота.

Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле

При нея кожата на възрастния става сива, не му доближава въздух, а бебето прави повече от 30 дихателни придвижвания на минута.

Дихателната непълнота е обвързвана постоянно с хеморагична пневмония – кръвоизливи в белия дроб.

Ако вирусът на грипа прави това на 3000 случая, другите респираторни вируси – бока-, рино-, парагрипни и други, го вършат един път на 30 000 заболели, само че го вършат, акцентира проф. Кантарджиев.

Хеморагичната пневмония може да е от чума, от антракс или от вирус, добавя микробиологът. Чума и антракс в този миг в нашата страна няма, само че респираторните инфекции са доста рискови.

Всяка вирусна зараза може да стартира напряко с доста тежки затруднения в границите на часове, изключително при децата. Ако човек забележи бързо разрастващи се признаци на дихателна непълнота, би трябвало незабавно да постъпи в болница и да бъде подложен на командно дишане, с цел да получи в допълнение О2.

2-годишно дете пуши по 40 цигари дневно! Ето какво го сполетя след 9 години

Друго избавление няма, безапелационен е професорът. Въпреки спомагателния О2 лекуването рядко е сполучливо и е доста евентуално болният с диагноза хеморагична вирусна пневмония да почине.

Съществуват две съществени заблуди във връзка с противогрипните ваксини, които в предходни години подкопаваха доверието в тях, продължава тематиката с имунизациите доцент Кунчев. Първата е, че се разчита те да ни защитят против всички циркулиращи вируси.

Втората е, че когато става имунизацията, към този момент има интензивност на респираторни вируси и хората са склонни да приписват на имунизацията против грип всякаакви сполетели ги инфекции.

Въпреки това през последните три години у нас се вижда нараснал интерес към противогрипните ваксини и до момента в който по-рано те залежаваха, в този момент са доставени двойно повече и даже не доближават.

Затова апелът на държавния здравен контрольор към общопрактикуващите лекари е, в случай че имат декларирани, само че непоставени по една или друга причина ваксини, да побързат да ги сложат преди идването на грипа или да ги върнат, с цел да има време да бъдат преразпределени там, където съществува търсене.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР