Грипът умее много бързо да се променя и да ни

...
Грипът умее много бързо да се променя и да ни
Коментари Харесай

Д-р Ангел Кунчев: Гриповете се засилват през януари и февруари

Грипът умее доста бързо да се трансформира и да ни изненадва с нови варианти. Засега обаче се занимаваме повече с респираторни вируси,  като заболеваемостта в страната е естествена, само че следва повишение. Това съобщи пред Българска национална телевизия доцент доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.
Очаква се през януари и февруари да се засилят грипните болести, разяснява доцент Кунчев. Ваксините дефинитивно ще бъдат налични към средата на ноември, като все още единствено една част от противогрипните ваксини са у нас.
По думите му към 60 000 дози са получени и разпределени, като една огромна част от тях са направени в София, разпределени са и на други места.
Доц. Кунчев разясни обаче, че количествата са към този момент на изчерпване, тъй че чакаме тази огромна доставка средата на ноември.
Той разяснява още, че искащите да се ваксинират би трябвало да заявят имунизация при персоналния си доктор. Хората над 65 години са най-уязвими. Ангел Кунчев изясни също, че у нас все по-малко хора се имунизират. България и Полша са на дъното на класациите.
Броят на противогрипните ваксини тази година е подсилен, а от 2020 година се чака в допълнение да бъде увеличена броя им.
Кунчев съобщи, че най-големият проблем у нас е слабият интерес към противогрипните ваксини, като добави, че имунизациите в доста от случаите излизат по-евтино от лекуването.
Грипът се отразява на разнообразни системи и може да докара и до съществени последици, най-много за хората с хронични болести. Маските като предварителна защита не са безусловно сигурни, добави още Кунчев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР