Грипът у нас продължава да настъпва. Грипна епидемия е в

...
Грипът у нас продължава да настъпва. Грипна епидемия е в
Коментари Харесай

Лекар: Мийте си ръцете и яжте плодове и зеленчуци срещу грипа

Грипът у нас продължава да настава. Грипна зараза е в действие в София - град, Кърджали, Хасково и Благоевград, а учениците в няколко града са в грипна почивка.

Очакваме пациентите да спазят условията да не посещават места, където има огромно скупчване на хора в затворени пространства, постоянно да мият ръцете си, да ядат повече плодове и зеленчуци, а при първи признаци да се обръщат към лекарите, посъветва общопрактикуващият доктор във Велико Търново - доктор Любка Любенова.
Грипът продължава да настава с бързи темпове Учениците са в грипна почивка, като в столицата тя ще е най-дълга
В катедрата по инфекциозни заболявания към Медицинска академия в София се лекуват пациенти с затруднения от грип. Това е и едно от местата, на които може да се направи тест, с цел да се откри дали пациентът в действителност е притежател на грип.

Снимка: btvnovinite.bg

Д-р Магдалена Баймакова изясни, че е значимо да се откри етиологичния извършител на болестта и за това се вършат проби.

„ Когато приказваме за грип клиничната картина е ясна – висока температура, мускулно-ставни болки, присъща кашлица, болки в очите и мощно главоболие. При част от пациентите, когато се колебаем за диагнозата, се вършат по този начин наречените бързи проби “, уточни лекарят. По думите й резултатите от теста постоянно би трябвало да се интерпретират дружно с клиничната картина.

Снимка: btvnovinite.bg

Във Велико Търново грипната зараза беше оповестена още в петък – на 24 януари за региона. Има обаче общини, в които вирусът към момента не е доста публикуван.
Грипната вълна продължава: За последните дни болните са се нараснали три пъти От на следващия ден зараза афишира област Бургас, а от понеделник – София-град
Д-р Ирина Музева от РЗИ изясни, че от 17 до 24 януари заболеваемостта в област Велико Търново е била 197 души при население 10 000. Единствено в общините Сухиндол и Павликени обаче учениците са в грипна почивка. Около 10% са отсъстващите възпитаници в останалите общини в региона, уточни още доктор Ирина Музева.
Грипната почивка: Как учениците ще наваксат материала от първия период? "Колегите могат умерено да създадат ново систематизиране на работата си, тъй че да няма ощетени възпитаници ", сподели зам.-просветният министър
Общопрактикуващият доктор доктор Любка Любенова също беше безапелационна, че няма задоволително заболели възпитаници, с цел да бъде оповестена грипна почивка в града. Тя напомни, че по време на грипна зараза не могат да се правят детска и женска консултация, както и профилактични прегледи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР