Грипът тази година ще е класически. Това прогнозира държавният здравен

...
Грипът тази година ще е класически. Това прогнозира държавният здравен
Коментари Харесай

Класически грип през ноември

Грипът тази година ще е типичен. Това предвижда държавният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев пред Би Ти Ви. За пациента това значи класическата изявена картина с остро начало - мощна изнемощялост, очебийно главоболие, мъчно повлияващата се температура. Става дума най-много за варианта " Мичиган ", изясни специалистът.

По-скоро ме тормози " Сингапур ", тъй като е най-новият и една година по-късно от него излезе единствено един от Б-щамовете и хората по-рядко имат построен имунитет, изясни доктор Кунчев. Но направи ангажимента, че още не може да се каже кой вариант ще превалира, тъй като в Северното полукъбло грипът не е пристигнал и се съди единствено по грипната интензивност в южната.

Първите варианти чакам да стартираме да изолираме още в края на този месец или началото на ноември, разгласи докторът.

" Пукет " пък е най-старият от всички, минал е два пъти през България и имунната ни система би трябвало да работи за разлика от зародилия през 2017 година " Колорадо ". Ако той вземе преимущество пред А-щамовете, може да се срещнем с по-висока заболяваемост. Но пък и имунизациите точно поради това станаха 4-валентни, успокои Кунчев.

Не повече от 2-3% до неотдавна се имунизираха у нас, уточни той. Имаме уверения че от идната година имунизацията става безвъзмездна за хората над 65 година и точно тогава може да се реализиран 10-15% от първите години на акцията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР