Грипът е едно от най-масовите инфекциозни заболявания при човека със

...
Грипът е едно от най-масовите инфекциозни заболявания при човека със
Коментари Харесай

Кога грипът протича тежко и с много усложнения?

Грипът е едно от най-масовите инфекциозни болести при индивида със съществено клинично, епидемиологично и социално-икономическо значение. Той е остро инфекциозно заболяване, което се провокира от грипните вируси вид А и В .

Според данни на СЗО по време на годишните грипни епидемии заболяват 5-10% от възрастните и 20-30% от децата . Здравните специалисти припомнят, че при хора с отслабен имунитет, каквото е възрастното население, грипът може да протече тежко, с доста затруднения и да докара до утежняване на хроничните болести.

Освен възрастните, в рисковата група са децата , изключително тези под 2 години, бременните дами, работещите в детски градини, старешки домове и други обществени заведения, както и всички лица от всяка възраст със съпровождащи хронични болести – белодробни, сърдечно-съдови, диабет, бъбречни, чернодробни и други

Над 8 400 души годишно постъпват в болница с пневмония , породена от грип. 25% от тях са на възраст над 65 години. Това сочат данни от първия за България разбор на въздействието на грипа върху здравната система у нас.

Затова експертите предлагат на хората над 65 година да слагат при персоналния си доктор своята безвъзмездна противогрипна ваксина , обезпечена по Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип. Ваксините са към този момент налични в аптеките, а разпространяването им до персоналните лекари ще приключи до края на актуалната седмица.

Ежегодната всеобща имунизация с противогрипни ваксини е въведена преди повече от 60 години. Досега имунизациите са избавили безчет човешки животи и са предотвратили или лимитирали разрастването на редица пандемии. Противогрипните ваксини са с потвърден във времето добър профил на сигурност и могат единствено да ни оказват помощ да се оправим с тежките затруднения от вирусните болести .

EU Flu Day е годишно събитие , което се организира през вчерашния ден и цели да увеличи осведомеността за сериозността на грипното заболяване, затрудненията и опциите за предварителна защита, осведомиха от „ V+O COMMUNICATION “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР