Грипът е достигнал плато и се очаква броят на заболелите

...
Грипът е достигнал плато и се очаква броят на заболелите
Коментари Харесай

Д-р Илиев: Грипът достигна плато и заболеваемостта ще тръгне надолу

Грипът е достигнал плато и се чака броят на заболелите да тръгне надолу. Това сподели пред NOVA NEWS доктор Аспарух Илиев, началник на лаборатория в Берн.

" При Коронавирус обстановката също наподобява спокойна - вирусът ще си остане наш сателит, с дребни пикове през годината ", добави той.

По отношение на заболяванията, пренасяни от комари, доктор Илиев сподели, че Южна Европа постоянно е имала единични случаи на такива болести, измежду които са денга и малария.

„ Няма директна опасност сега, само че до 10 години тя може да стане осезаема. Денга е присъща най-вече за Бразилия, само че с изместването на климатичните зони, се появява и в други страни. Започва с температура, гадене и общо неразположение. При първо боледуване минава като естествена вирусна зараза, само че 5-10% от случаите може да протекат много по-тежко. Рядко изходът е съдбовен. Това е хеморагична зараза, може да има кървене от лигавиците на храносмилателния тракт и тежко засягане на мозъка ", уточни доктор Илиев.

Според него за денга треската няма особено лекуване - единственият лек е имунизацията. " Трябва да се наблюдават новите инфекции посредством профилактика. Също по този начин да мислим и за маларията като за проблем в обозримо бъдеще ", сигнализира Илиев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР