Грижата за развитието на хората ви е основната черта, която

...
Грижата за развитието на хората ви е основната черта, която
Коментари Харесай

За изкуствения интелект и автентичните лидери

Грижата за развиването на хората ви е главната линия, която диференцира водачите от мениджърите, твърди Дейвид Мендлевич.

[Личен архив] Профил

Дейвид Мендлевич е роден в Брюксел, само че от години живее в Ню Йорк. Той е основен изпълнителен шеф и съосновател на Butterfly - компания за организационни науки и данни, която взаимно с анализатори, специалисти, чиновници и организации усъвършенства метода, по който работим. В кариерата си досега той се интересува от това по какъв начин технологията взаимодейства с действителния свят и го прави по-добър. Специфичните му области на подготвеност са в областта на изкуствения разсъдък (AI), машинното самообразование (Machine Learning) и обвързваните с него достижения.

Последното начинание на Мендлевич преди Butterfly е като съосновател на TagHue - компания, опериращата в областта на интернет на нещата, която употребява технология за свързване на цифрови и обществени канали със системи за домашно осветяване. Преди това е взел участие в основаването на Tevizz – стартъп, профилиран в семантичния разбор на онлайн наличие за спортната промишленост и електронните медии, както и на PIXL Creations - креативен колектив, който основава събития и прекарвания в пресечната точка сред музика, изкуство и технологии. Често е представен в пресата като визионер в региона на изкуствения разсъдък и водачеството. Има изявления в TechCrunch, VentureBeat, BFM Business и Workforce. Бил е преподавател на огромни профилирани браншови събития като TechWeek, Social Media Week, CB Insights и French Morning.

Мендлевич ще бъде и измежду лекторите на конференцията HR and Leadership Forum: Management 4.0 по тематиката " Как машинното образование и изкуственият разсъдък могат да оказват помощ за израстването на последващо потомство водачи ". Събитието на " Капитал " и " Кариери " ще се организира на 24 октомври в Sofia Event Center. Повече за програмата и лекторите на форума може да научите в уеб страницата или във Фейсбук страницата на събитието. Ранната продажба на билетите е до 16 октомври. Официалният хаштаг е #HRLeadForum. Още по тематиката
Лекторите на HR and Leadership Forum: Виктор Фачев

Директор " Човешки запаси " на " Kaufland България " ще опише за задачите и резултатитите от пилотната програмата на компанията, с която приготвят млади управнически фрагменти " Управители на бъдещето "
11 окт 2018
Професия: Мениджър " Обучения и развиване "

За специалността споделя Мариана Василева, управител " Развитие и образование на личен състав " в TELUS International Europe
11 окт 2018
Лекторите на HR and Leadership Forum: Дейвид Мендлевич

Съоснователят на компанията за AI основани мениджърски образования Butterfly.ai ще приказва по тематиката " Как машинното образование и изкуственият разсъдък могат да оказват помощ за израстването на последващо потомство водачи "
11 окт 2018
Професия: Мениджър по нововъведения

За специалността споделя Филип Генов, първи вицепрезидент и старши управител " Специални планове " за финансиране на започващи бизнеси в Уникредит Булбанк
10 окт 2018
Професия: Happiness Manager (Мениджър " Щастие " )

За специалността споделя Петя Григорова, управител " Щастие " в информационната група Publicis One
9 окт 2018
Какъв е вашият път до AI? Какво ви накара да се захванете със стартъп в региона на AI образованията за водачество?

- В интерес на истината попаднах в AI напълно инцидентно. Преди близо 9 години работех в Европейския съюз по стартъп, който бях съосновал и който предоставяше AI решения за медиите и спортната промишленост. Когато компанията стартира да пораства, ненадейно се изправихме пред редица мениджърски провокации. Тогава за пръв път се сблъсках със сферата на развиването на лидерския капацитет и потребността от него и осъзнах, че има какво още да се желае, както и че има необятен площад за нововъведения. С моите съоснователи видяхме опция да използваме машинното самообразование, с цел да променим тази област на активност и да предложим по-персонализирано и въздействащо преживяване в образованията за мениджъри.

Дейността ви съчетава AI и лидерски образования. Обяснете по какъв начин тъкмо става това? Възможно ли е въобще AI да преподава водачество и с какви резултати?

- Лидерството има доста общо с прочувствената просветеност. Подобно на " твърдите " умения, по същия метод можете да развивате и упражнявате " меките " си умения. Лидерските образования са свързани значително с смяната на навиците. А тази смяна има доста общо с даването на непрекъсната и персонализирана поддръжка.

Традиционният коучинг може да даде отлични резултати, само че когато започваш кариерата си като управител, не разполагаш с тези благоприятни условия. Една от аргументите обичайният лидерски коучинг неведнъж да е толкоз ефикасен е, че обучителят нормално има доста персонален, самостоятелен метод към проблемите и провокациите на мениджъра.

В днешно време персонализираните данни и data mining техниките (изкуствен разсъдък, самообучаващи се системи и статистически методи) могат да ни оказват помощ да създадем доста точни профили и модели на това кой си ти и от какво се нуждаеш като водач. Същата информация в действителност се употребява всеки ден от експертите по маркетинг, които ви таргетират, с цел да ви продават повече и по-бързо най-различни артикули и услуги. Ние използваме сходни техники, с цел да оказваме помощ на хората да получават съответни умения, от които се нуждаят, още по-бързо и дейно.

Какво от всичко това, което се приказва по тематиката за AI и машинното самообразование, приложени на работното място, е пресилено и какво е същинско? Как да отсеем митовете от действителността?

- AI и машинното самообразование са голяма част от компютърната просвета. Както във всяка научна област, изключително преди да стане прекомерно академично теоретизирана, напредъкът и в компютърната просвета се реализира на правилото " проба - неточност ". AI към този момент е повлиял на голям брой аспекти на работните процеси, само че концепциите към момента не са подкрепени с точните данни. Или технологията не е добре подготвена на този стадий, или тя не се поддържа от задоволително данни с високо качество. Това е още по-вярно, когато става дума за използване на правилата на AI върху данните, свързани с хора.

Как съгласно вас AI ще промени водачеството?

- Лидерството изисква прочувствени и обществени умения. Това са големи активи, които имам вяра, че фирмите ще търсят от ден на ден и повече в избора си на гении и мениджъри. И това значително е обвързвано с развиването на AI и автоматизацията. В днешно време софтуерите стават все по-добри и по-умни и по всяка възможност ще изземат забележителна порция от многочислените ежедневни задания на мениджъра, като да вземем за пример оценката на представянето, ръководството на придобивките и планирането на отпуските. Компаниите ще имат все по-голяма потребност от хора, които могат да водят, въодушевяват, задържат и развиват други хора, т.е. от истински водачи.

Непрекъснатото учене също ще бъде от основно значение за триумфа на водачите. Макар че не мисля, че можем изцяло да автоматизираме този развой, сигурно можем да го създадем по-персонализиран, нескончаем и въздействащ. Действията на водачите ще бъдат доста по-важни от купите им. Това е всекидневно предизвикателство, с което бъдещите водачи ще би трябвало да се оправят в работата си.

По какъв метод изкуственият разсъдък е подобрил фирмените образования като цяло и какво още би трябвало да се направи?

- Към момента сме постигнали значителен прогрес, само че несъмнено има какво още да се направи. Растежът на цифровите технологии ни дава еластичен и свободен достъп до най-различни образователни запаси. В днешно време можеш да учиш на всички места и както си поискаш на рационални цени на или отвън работното място. Но ученето е друго от образованието. Нужно е да получиш обучение, с цел да си подготвен да се обучаваш независимо. Това съгласно мен е идващото огромно предизвикателство за организациите. Как да адресират и да влияят на образованието и образованията по този начин, че водачите им да придобият способността да се образоват интензивно?

А каква ще бъде ролята на човешкия фактор в АI образованията?

- AI евентуално няма да размени хората изцяло. Вярвам, че човешкият фактор е значим, когато става дума за обучение, само че можем да се надяваме, че технологията ще спомогне за по-доброто оформяне на пътя и метода на образование, изключително що се отнася до персонализацията и следенето на резултата.

След като AI и роботизацията гълтам все по-голяма част от бизнес дилемите, по какъв начин водачите могат да дефинират какви умения биха могли да ги заместят?

- Като водач постоянно би трябвало да търсите усъвършенстване и рационализиране за себе си и останалите. Грижата за развиването на хората ви е главната линия, която диференцира водачите от мениджърите. Това непрестанно предпочитание да растеш и да караш другите да порастват с теб е качеството, което ще ви направи съответстващи в бъдещето.

И въпреки всичко терзанията и страховете на хората по отношение на бъдещето са налице. Как могат водачите да облекчат напрежението в екипите си от това, че роботите ще изземат част от човешките функционалности? Как да ги приготвят по-добре за работата на бъдещето?

- В дълготраен проект, доста дълготраен проект, считам, че би трябвало и че ще има смяна във усещането и отношението към цялата идея за работа. В близкото бъдеще хубавото е, че роботите ще си присвоят единствено дилемите, които никой към този момент не желае да прави. Винаги ще има място за стимулирани експерти във всяка област. С други думи, работните процеси, които роботите ще изземат, са тези, които дават минимум или никакво задоволство.

Какво друго съгласно вас би трябвало да знаем или да имаме поради за бъдещето на работата?

- Бъдещето на работата е блестящо за хората.

Интервюто взе Димитър Пижев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР