Григор Димитров (№78 в света) се класира за първи път

...
Григор Димитров (№78 в света) се класира за първи път
Коментари Харесай

Гришо би Федерер и стигна 1/2-финал на US Open

Григор Димитров (№78 в света) се класира за първи път в кариерата си на 1/2-финал на Откритото състезание на Съединени американски щати. Във трогателен мач най-хубавият ни тенисист сътвори най-голямата изненада в шампионата, откакто отстрани легендата Роджър Федерер (Швейц, №3) с 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2. Българинът затвори мача на централния корт " Род Лейвър " за 3,10 часа. Това е първи триумф за Гришо над носителя на рекордните 20 трофеи от Големия шлем в осмия конфликт. Досега Димитров имаше извоювани едвам два сета против 38-годишния швейцарец.

Към края на мача в Ню Йорк и физическото положение на Маестрото не бе оптимално, само че той бе съществено отчаян от непоколебимата игра на българина от главната линия и чудесните осъществявания на сервис.

Следващото затруднение пред Гришо на US Open е Даниил Медведев (Рус, №5), който е най-добре представящият се тенисист през лятото.

Това обаче е най-хубавото показване на Димитров от съвсем 2 година, когато победи на финалния " Мастърс " на осемте най-хубави през сезона през в Лондон 2017 година Също по този начин Григор е най-ниско класираният (на старта на турнира) 1/2-финалист в Шлема от 11 година, когато на " Уимбълдън " Райнер Шютлер (Гер) стигна предпоследната фаза като 94-и в света. Специално на US Open пък би трябвало да се върнем чак до 1991 година, с цел да съзрем по-ниско класиран 1/2-финалист - това е легендата Джими Конърс (САЩ), който по това време е отвън топ 100 и е 39-годишен, като взе участие с " уайлд кард ".

С представянето си до момента Гришо заслужи 960 000 $ от наградния фонд и 710 т., с които ще прогресира с 53 места до №25 с 1432 т. При триумф над Медведев Димитров ще се върне в топ 16 на ранглистата, а при успех в топ 10. Срещу Медведев Григор е играл два мача, като българинът и руснакът са си разменили по един триумф. През 2017 година Гришо печели на 1/2-финал в " Куинс Клуб " в Лондон с 2:1 сета, а по-късно през лятото руснакът се оправя с нашия в третия кръг на конкуренцията във Вашингтон с 2:0.

" Сезонът ми дотук не беше от най-хубавите, няма да неистина. Ранкингът ми беше толкоз невисок, че даже не желаех да излизам на корта. Постоянно губех позиции в ранглистата, рамото ми ме болеше, това е най-лошото за един тенисист. Изминалите 5-6 месеца бяха доста тежки за мен. Но имах поддръжката на фамилията и приятелите ми. Продължих да имам вяра в себе си, в рехабилитацията на рамото и в свикването с измененията на ракетата. Имаше толкоз доста неща, които би трябвало да поправя в дребен интервал от време. В края на годината постигаш подобен резултат, тази победа е в действителност специфична.

Независимо от това, че губех завързани мачове против противници, които би трябвало да надвивам, не стопирах да имам вяра в себе си. Наистина направлявах нещата, които можех. Мисля, че е толкоз просто. Понякога най-простите неща в живота са и най-трудните. Не бих желал да звуча непретенциозно, само че това бе просто още един мач за мен. Не бих желал и да споделям, че нямаше какво да изгубвам, тъй като усещах, че имаше. Просто излязох на корта задоволително добре квалифициран след две седмици усилена работа. Малките неща стартират да се навързват ден след ден. Сега направих още една стъпка ", сподели Димитров.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР