Григор Димитров си свърши работата докрай. Родният ас грабна най-голямата

...
Григор Димитров си свърши работата докрай. Родният ас грабна най-голямата
Коментари Харесай

Григор е шампионът на шампионите

Григор Димитров си свърши работата до дъно. Родният ас сграбчи най-голямата купа в кариерата си до момента – трофея от АТП финалите в Лондон и потвърди, че 2017-а е най-силната година в кариерата му. Досега.

„ Шампион на първенците! “, го назова досегашната ни първа ракета при дамите Цветана Пиронкова, негова някогашна съотборничка в „ Хопман Къп “ и му пожела този триумф да е единствено началото на още по-големи триумфи.

На финала новият №3 в света повали остарелия си познайник и „ клиент “ Давид Гофен, само че триумфът не пристигна толкоз елементарно, колкото това 6:0, 6:2 от мача им в груповата фаза. Белгиецът не на смешка предизвести, че борбата за купата няма да има нищо общо с предходния дуел. Но Димитров се оказа квалифициран за това.

„ Финалът беше тегав, само че както споделих и преди, мач с мач не си наподобява – призна българинът. – Очаквах нещо по-различно от него и в действителност той го сподели. Най-важното за мен е, че съумях да печеля. Все едно по какъв начин тъкмо – дали с грозна игра, дали с нещо друго. Просто желаех да печеля този мач непременно. И дадох всичко от себе си, с цел да съумея. “

Битката се завърза от първия сет. След замяна на пробиви Гофен поведе с 3:1, а Григор изравни за 4:4. С повече борбеност и самочувствие българинът нанесе удара си в 12-ия гейм. След 10-минутно стълкновение той осъществя петия си късмет да поведе в резултата.

Съперникът обаче не се отхвърли. Гофен  съумя да предотврати цялостния неуспех при започване на втория сет и се държеше равностойно до 3:3. С изобретателна игра дребният белгиец на моменти успяваше да обърка проекта на Димитров. Нещо повече – направи съдбоносен пробив за 5:3, а малко по-късно изравни сетовете.

И по този начин единствено подразни българския лъв. Григор заигра още по-настъпателно в третия сет и се добра до пробив за 4:2.

„ Може би тази точка за пробив в третия сет се оказа решителният миг в мача – довери след това българинът. – Мачът се движеше ту в едната, ту в другата посока. Знаех, че би трябвало да направя нещо, тъй като той в действителност сервираше доста добре. “

До края не се мина без драми. Димитров стигна до късмет да затвори мача на сервис на съперника, само че пропусна на три пъти. Това обаче не го обезкуражи или разконцентрира. И пет минути по-късно българинът довърши започнатото със лично подаване.

„ Бях малко изтощен, трябваше да изиграя няколко мача против солидни противници – призна българинът след щастливия край. – Мисля, че през цялата седмица поддържах високо равнище. Видя се, че в края на мача бях нервозен, само че това е обикновено. Щастлив съм, че приключих мощно годината. “

Триумфът му бе посрещнат с екстаз и от неутралните почитатели в зала „ 02 “, а многочислената българска агитка по трибуните избухна в аплодисменти.

„ Честно казано, тук се усещах малко като в София с всичките тези флагове – съобщи първенецът, който си напомни и втората от петте си срещи с Гофен тази година – триумфът на финала в София през февруари. – Беше отлично. Със сигурност мачът в София бе малко по-добър от моя страна, само че сякаш през днешния ден залогът беше по-голям. “

След купата се заредиха поздрави. „ Един българин сподели по какъв начин с доста труд, непримиримост, дух и религия се реализира успеха “, написа президентът Румен Радев във Facebook. Официално приветствие сервира и Добри Беливанов, кметът на Хасково.

„ Колкото по-дълго чакаш, толкоз по-добро е възприятието “, пък бе коментарът на немската легенда Борис Бекер. Висока оценка „ подвигна “ и някогашният треньор на българина Рождър Рашийд, който бе в основата на триумфите на Димитров през 2014-а. „ Беше пресен през цялата седмица и приключи годината, както я стартира – с победа “, написа австралиецът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР