Григор Димитров продължава в четвъртия кръг на Откритото първенство на

...
Григор Димитров продължава в четвъртия кръг на Откритото първенство на
Коментари Харесай

Гришо победи Рубльов, въпреки множеството си грешки

Григор Димитров продължава в четвъртия кръг на Откритото състезание на Австралия, откакто надделя 20-годишния руснак Андрей Рубльов с 6-3, 4-6, 6-4, 6-4. Изтощаващата борба на " Род Лейвър Арена " се игра повече от три часа при безчовечен условия и температура над 40 градуса по Целзий. Това се оказа по-благоприятно за международния номер 3, който, въпреки и с малко съмнения, надигра по-младия си конкурент и записа първа победа над него.

По този метод Гришо си отмъсти на Рубльов за загубата с 0:3 сета във втори кръг на US Open предходната година. В идващия рунд първата ни ракета чака спечелилия от мача сред Ник Кириос и Джо-Вилфред Цонга.

Sporta.bg наблюдава срещата онлайн с картина и видео – вижте всичко, което се случи в мача, ТУК!

Димитров напълно не изигра най-хубавия си мач. Той направи цели 15 двойни неточности, като имаше геймове, в които допускаше по 3. Рубльов не изостана по този индикатор с 13. Все отново международният номер 3 направи 45 уинъра при 29 за 20-годишния гений, а извоюваните точки на първи сервис бяха доста повече за първата ни ракета.

Първият сет стартира неприятно за Григор, откакто в откриващото си подаване той изостана с 0:40. Макар да избави два от брейкболите, българинът нямаше сили да отрази третия и Рубльов реализира пробив още на старта. Той бързо затвърди преднината си и поведе с 2-0.

Тогава обаче Димитров откри последователно своята игра и направи мълниеносен рибрейк. Той взе личното си подаване относително елементарно, а по-късно проби на 30, с цел да изравни.

Българинът затвърди брейка, въпреки да изостана с 15:40 след два удара в мрежата. В този значим гейм международният номер 3 употребява сервиса си и страхотния си форхенд по диагонала, с цел да обърне развоя на събитията и да поведе за пръв път в мача.

Така се стигна до 4-3 и значимият осми гейм, който предреши изхода от първия сет. Световният номер 3 получи две точки за пробив след 2 двойни неточности на руснака. За миг Рубльов се измъкна, само че при втория дюс Гришо взе две следващи точки след добра отбрана и страховит форхенд по правата. Това даде опция на българина да сервира за продобиване на първия сет и той се оправи безупречно, откакто измъкна подаването си на 30 и затвори частта с 6-3.

Двамата тенисисти си размениха по едно подаване на старта на втория сет, а по-късно Димитров взе напълно психическото преимущество. Първата ни ракета поведе с 40:15 на сервис на съперника си след неточности на Рубльов и гръмовен ретур. Руснакът изравни до дюс, само че Гришо получи нова точка за пробив. Той хвана невъзможна топка в отбрана, трансферира съперника си и приключи със смач. При втория брейкбол Димитров бе безсърдечен и проби, с цел да поведе с 2-1. Григор бързо затвърди брейка на нула с първокласни осъществявания – бекхенд воле и удар от краката в жанр " но Федерер ".

Димитров бе подложен на същински тест при 4-3 в своя изгода и лично подаване. Той обаче не го устоя. Номер 30 в схемата получи брейкбол при 40:30 след минаващ бекхенд по диагонала. Димитров се измъкна, само че даде още една точка за пробив на противника след двойна неточност. Българинът отново се измъкна и по този начин се стигна до 5 дюса. След повече от 6 минути в този гейм, Рубльов се снабди с трети брейкбол, който осъществя и се върна в мача.

Руснакът поведе в резултата след експресен сервис гейм, а по-късно Григор бе заставен да сервира за оставане в сета. За страдание обаче, Гришо позволи изненада и се пропука в най-ключовия миг. Той изигра чудноват гейм, в който направи две двойни неточности и изостана с 0:30. Българинът съумя да обърне до 40:30, само че още веднъж бе разконцентриран. Накрая той даде сетбол на руснака и изкара форхенд в навън, с цел да бъде продънен и да разреши резултатът в сетовете да бъде подравнен.

Димитров имаше страховит късмет да реализира ранен пробив в третия сет. Още във второто подаване на Рубльов той получи три брейкбола, само че не реализира нито един. По-скоро руснакът взимаше самодейността със сервис и отрази всички точки за пробив - при 15:40, при 30:40 и при преимущество за българина.

Така се стигна до 3-2 до Рубльов и последва слаб сервис гейм на международния номер 3. Рубльов реализира брейк на 30 след два неповторими форхенд уинъра. От своя страна, Григор направи две непредизвикани неточности и по този начин сдаде гейма на стимулирания руснак. Рубльов обаче не очакваше бързия рибрейк на Гришо, който напълно не се съобщи. Руснакът направи двойна неточност, след което се стигна до 40:30 в интерес на българина. Димитров оспорва решение на съдията за ас на Рубльов в идната точка и се оказа прав - топката бе в навън. Това повлия на руснака и при втория му сервис Григор взе преимущество в разиграването, като го приключи с форхенд по правата и се върна в сета – 3-4.

Българинът затвърди пробива, след което изненада Рубльов, като реализира втори пробив в сета. Димитров поведе с 40:0 след неповторим форхенд уинър по правата и неточности на Рубльов. Руснакът се върна в гейма до 30:40, само че приключи с двойна неточност, което разреши на международния номер 3 да сервира за частта. Той я затвори при едвам 5-ия си сетбол след кански страдания. Григор направи три двойни неточности, само че все пак измъкна подаването си и поведе с 2:1 сета.

Рубльов изпита кански страдания, с цел да вземе първите си три подавания в четвъртия сет. Във всяко едно от тях той даде по 1 брейкбол на международния номер 3, като в 3-ия си сервис гейм даже направи три двойни неточности. В нито един от случаите обаче Григор не сподели задоволително централизация, с цел да откри точния миг, в който да натисне руснака и да го пробие.

Димитров бе подложен на тест чак при 2-3 от своя позиция. Григор също се измъкна в гейм, траял към 7 минути. Той направи три двойни неточности, само че избухна и с два аса. Българинът изоставаше с 15:40 и 30:40, само че отрази двете точки за пробив. След това даде още един брейкбол на Рубльов, само че съумя да вземе подаването си и да изравни за 3-3.

Рубльов по този начин и не откри сервиса си и Григор реализира пробив. Първата ни ракета взе гейма на 30 след положителни акции на мрежата и мълниеносен ретур. Накрая руснакът приключи с удар в мрежата и даде на Димитров голямо преимущество. Българинът затвърди с експресен гейм на нула и принуди Рубльов да сервира за оставане в мача. 20-годишният руснак се оправи с гейм на нула и на собствен ред накара Димитров да си свърши работата.

Димитров се разколеба и даде два брейкбола на противника си. Той обаче се концентрира и приключи по отговарящ метод, като направи форхенд уинър на мрежата. Така българинът си обезпечи триумф с 6-3, 4-6, 6-4, 6-4 и продължава да мечтае за нещо огромно в Мелбърн!
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР