Григор Димитров продължава участието си на Аустрелиън оупън, въпреки че

...
Григор Димитров продължава участието си на Аустрелиън оупън, въпреки че
Коментари Харесай

Григор оцеля – ще играе с Рубльов

Григор Димитров продължава присъединяване си на Аустрелиън оупън, макар че беше на крачка от отпадането още във втория кръг. Българската звезда имаше потребност от пети сет, с цел да пречупи съпротивата на американския квалификант Макензи Макдоналд с 4:6, 6:2, 6:4, 0:6, 8:6 след 3:26 часа на централния корт „ Род Лейвър Арена “ в Мелбърн..

22-годишният Макдоналд не внушаваше почит със своите 178 см, само че бързо стартира да печели страхопочитанието на Димитров с ударите си. Още в първия сет стана ясно, че мачът няма да е елементарен за Гришо, който нямаше проект за игра против непознатия противник (186-и в ранглистата). Американецът осъществя единствената си точка за пробив в третия гейм, а ниският растеж не му попречи да сервира безпощадно. Григор съумя да завоюва единствено 3 точки, когато противникът вкарваше първото си подаване.

По-големият опит на българина си пролича във втората част, когато устремът на младока беше укротен – Димитров заигра по-отпуснато и ударите му започнаха да влизат в полето. Разликата в класите си пролича и в третия сет, когато Макдоналд се съвзе и даже поведе с пробив за 3:2, който българинът незабавно върна. №3 в света издебна своя късмет в 10-ия гейм и с една точка в верния миг поведе в резултата.

В идващите минути обаче българинът като че ли заспа и разреши доста бързо квалификантът да му направи два пробива за 3:0. Треньорът Дани Валверду ръкомахаше безпомощно от ъгъла, само че нищо не беше в положение да помогне на Димитров. Българинът грешеше лесни топки и Макдоналд му постави „ геврек “  (6:0) – първи от май 2015-а, когато Григор загуби от Фабио Фонини (Италия) в Рим.

Голямото достижение на родния ас в тежкия ден бе, че съумя да се вдигне от тежкия психически удар. Макар и мъчно Григор успяваше да задържа подаването си в петия сет и се добра до решителните геймове. Тогава ръката на американеца трепна. В продължение на повече от 3 часа дребосъкът играеше самоуверено и освободено, само че когато получи действителен късмет за успеха, се пречупи. Макдоналд към този момент не успяваше да реши летежа на топката и даваше откровени дарове, а в 14-ия гейм с двойна и непредизвикана неточност сдаде мача.

Така Григор измъкна не напълно подобаващ триумф (той даже взе по-малко точки в мача – 148 против 150 за американеца) във втория си мач с квалификант в шампионата. Следващата му задача обаче сигурно ще е по-тежка. Негов противник в третия кръг е Андрей Рубльов, подложен под №30 в схемата. 20-годишният руснак за пръв път в кариерата си ще играе в трети кръг на шампионат от Големия шлем, откакто надигра 6:4, 6:7 (5:7), 6:4, 6:2 кипърския ветерен Маркос Багдатис. Рубльов обаче е последният тенисист, побеждавал Григор на огромен шампионата. Той го изхвърли от Ю Ес Оупън предишния септември след трисетов триумф.

Григор би трябвало да стигне до полуфинал, с цел да изравни миналогодишното си достижение и да отбрани точките за ранглистата.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР