Григор Димитров отпадна в четвъртия кръг на Australian Open след

...
Григор Димитров отпадна в четвъртия кръг на Australian Open след
Коментари Харесай

Тюафо прекърши Григор в 220 минути драма

Григор Димитров отпадна в четвъртия кръг на Australian Open след трагична 220-минутна борба с Франсис Тиафо. Навръх 21-ия си рожден ден американецът завоюва със 7:5, 7:6 (6), 6:7 (1), 7:5 и се класира за първия си четвъртфинал в шампионатите от Големия шлем.

" Скъсах си задника от работа, с цел да стигна до тук. Преди 10 години дадох обещание на родителите си, че ще стана професионален тенисист. Днес навърших 21 години и се класирах за четвъртфинал в Големия шлем. Не мога да допускам ", сподели Тиафо след зрелищния дуел на " Мелбърн сцена ".

Американският тенисист игра извънредно нападателно, взимаше доста рано топката и доминираше в огромна част от разиграванията. Димитров съумя да се опълчи и можеше да стигне най-малко до пети сет, само че пропусна прекалено много благоприятни условия.

Полуфиналистът в Мелбърн от 2017 година имаше цели 18 точки за пробив, само че осъществя единствено три от тях. Тиафо имаше 13 благоприятни условия да завоюва подаването на противника и го направи пет пъти, с цел да стигне до най-големия си триумф при мъжете.

В опит да се класира за полуфиналите той ще се изправи против носителя на 17 трофеи от Големия шлем Рафаел Надал. Испанецът продължи на висока скорост след безапелационен триумф против Томас Бердих - 6:0, 6:1, 7:6 (4) за 2.05 часа. Другият четвъртфинал в долната половина ще бъде избран от дуелите Роджър Федерер против Стефанос Циципас и Марин Чилич против Роберто Баутиста Агут.

Мачът с Тиафо стартира чудесно за Димитров. Той не загуби нито една точка в първите си два сервис, а при 2:1 поведе с 40:0 и получи три следващи шанса за пробив. Ас и две непредизвикани неточности доведоха до равнене. Българинът си създаде четвърта точка за пробив, само че американецът още веднъж се избави. Последваха още три равенства, преди 39-ият в международната класация да измъкне подаването си.

При 3:3 пристигна и първият неуверен сервис гейм на Димитров. Тиафо направи поврат от 15:30, с цел да стигне до първия си късмет за пробив и със смела игра съумя да го осъществя. Американецът имаше доста компликации да затвърди преимуществото си, само че се оправи след още три избавени точки за пробив.

При 5:4, когато Тиафо сервираше за спечелването на сета, Димитров най-сетне съумя да осъществя пробив. Още в идващия гейм обаче българинът още веднъж се пропука при собствен сервис. Този път американецът беше решителен, сервирайки за сета, и го завърши с гейм на 15.

Както в първия сет, по този начин и във втори Димитров стартира по-добре. Той завоюва удобно първите си три сервис гейма, след което осъществя пробив на 15 и поведе с 4:2. Шампионът от финалите на АТП за 2017 година обаче не съумя за задържи преимуществото си.

В ответния гейм Тиафо стигна до две следващи точки за връщане на пробива при 40:15. Димитров избави първата, само че позволи двойна бъркам при втората. Българинът бързо можеше да си върне задатъка в резултата, само че пропусна точка за пробив в осмия гейм и резултатът беше подравнен - 4:4.

В последна сметка двамата стигнаха до тайбрек. Решаващият гейм се развиваше съвършено за Димитров. Той завоюва пет от първите седем точки, а при 6:3 получи три следващи сетбола. 27-годишният българин обаче позволи призрачен поврат. При 6:5 и собствен сервис той позволи непредизвикана неточност, а незабавно по-късно направи и двойна, което обезпечи сетбол за Тиафо. Американецът още веднъж подходи нападателно и с петата си поредна точка в тайбрека измъкна втория сет.

Ситуацията стана още по-тежка за Димитров, който позволи пробив в третия сет и изостана с 2:4. 21-ият в света обаче сподели темперамент и съумя да се върне в мача. Той незабавно навакса пробива пасив, след което изравни за 4:4 с експресен сервис гейм на нула.

В идващите минути игровото преимущество беше на страната на Димитров. Той пропусна " прикрит " сетбол при 4:4, а по-късно и още два при 5:5. С доста старания Тиафо съумя да се добере до тайбрек. В него обаче Димитров игра доста устойчиво, поведе небрежно с 5:0 и до края даде единствено една точка на противника.
Много трагично се разви и четвъртият сет на дуела. Тиафо пръв можеше да нанесе решителен удар, само че пропусна две точки за пробив при 1:1. След това Димитров стабилизира сервиса си, а в осмия гейм имаше цели три благоприятни условия да пробие и да поведе с 5:3.

Тиафо обаче се измъкна с няколко отлични сервиса и изравни. При 5:5 Димитров сервираше, с цел да си обезпечи минимум тайбрек. В този миг той се поддаде на напрежението, изигра слаб гейм и позволи пробив на 15.

Получил късмет да сервира за място в четвъртфиналите, Тиафо беше хладнокръвен. 21-годишният американец поведе с 40:0 и при втория си мачбол постави завършек на оспорваната борба след 3 часа и 40 минути игра.

Тиафо приключи мача с 63 печеливши удара, 10 от които пристигнаха непосредствено от сервис. Димитров пласира повече асове - 21, и позволи по-малко непредизвикани неточности - 43 против 54, само че направи единствено 38 уинъра от игра.

Американецът грешеше повече, само че остана нападателен от началото до края и това даде резултат. Той направи цели 66 излизания на мрежата, като излезе победител в 45 от тях.

Димитров излезе 29 пъти на мрежата, само че беше много неефикасен и загуби разиграването в 11 от тези случаи.

Тиафо реализира първа победа против някогашния №3 във втория посред им на равнище " АТП ". Американецът остава единственият непоставен тенисист при мъжете в тазгодишния Australian Open.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР