Григор Димитров остави отлични впечатления с изявите си през първите

...
Григор Димитров остави отлични впечатления с изявите си през първите
Коментари Харесай

Григор Димитров срещу Аслан Карацев - анализи очаквания и коефициенти

Григор Димитров остави отлични усещания с изявите си през първите седмици от сезона, когато инкасира загуби само против двамата финалисти от Аустрелиън Оупън - Стефанос Циципас и Новак Джокович, които изрично са играчите, намиращи се в най-хубава моментна форма. Сега нашето момче се насочва към Европа, където му следва да вземе присъединяване в АТР 500 конкуренцията в Ротердам, където през 2018 година доближи до конфликта за купата, бивайки спрян от Роджър Федерер.

През актуалната година жребият отреди на родния ни представител да открие акцията си против състезател, тръгнал от квалификациите, само че шансът не се усмихна на българина и го изправи против безспорно най-трудното предизвикателство от четиримата вероятни състезатели, а точно Аслан Карацев. Двамата се изправиха един против различен преди по-малко от месец, когато се срещнаха на старта на Откритото състезание на Австралия и успеха бе на страната на най-хубавия ни тенисист, който надви в поредни сетове. Днес се чака те да излязат на корта в Ротердам не преди 15:30 часа българско време, а в този момент дано поразсъждаваме по какъв начин хасковлията би могъл да повтори триумфа си над постоянно непредсказуемия руснак.

Какво да чакаме от Аслан Карацев?

Карацев е един от най-талантливите юноши в Русия, само че през годините страда от редица контузии, сблъсква се със съществени финансови усложнения и сменя прекомерно постоянно локациите, до момента в който най-накрая открива себе си в Минск, където благодарение на треньора Егор Ятсук печели серия от Чаланджъри и пробива в топ 100 на 27-годишна възраст. Аслан не стопира с полуфинала в Мелбърн и след това печели трофея в Дубай, доказвайки по какъв начин той не е просто знамение за един ден, но последователно идва сериозен спад в резултатите му.

Твърде рисковият жанр на някогашния номер 14 не може да бъде печеливш в поредност от дуели на най-високото равнище и въпреки осетинецът да може да надиграе всеки противник, то също по този начин е кадърен да загуби от надалеч по-нискоразрядни съперници. Нещата ескалират дотам, че против Карацев сега има обвинявания за споразумяване на мачове и не е изцяло невероятно да повярваме в сходно нещо, имайки поради дългите години, които играчът прекарва на най-ниските професионални равнища и предишното на наставника му, за който е известно по какъв начин е склонявал свои някогашни състезатели да позволяват умишлени провали.

Все отново не можем да отречем страховитите удари, с които международният номер 98 е в положение да приключи точката от всяка една позиция на корта. Карацев форсира топката еднообразно добре от форхенд и бекхенд, като тя лети безшумно, наподобявайки придвижването на електрически трен, което го разграничава от неговия съотечественик Андрей Рубльов, тъй като знаем по какъв начин международният номер 6 като че ли разтриса цялата земя, когато се пробва да нанесе печелившо отиграване.



Руснакът също по този начин владее до съвършенство драйв волетата, които са негова запазена марка и постоянно можем да го забележим по какъв начин взема топката от въздуха, а също по този начин с лекост извършва неспасяеми къси диагонали и неслучайно някои виждат в него по-мощна версия на Новак Джокович, защото има сходна техника на ударите с 22-кратния първенец от Шлема. За разлика от Ноле обаче, то Карацев е извънредно променлив в изявите си и постоянно е своят максимален зложелател, защото нееднократно е губил надзор над страстите си на корта и сме го виждали да пресилва излишно всяко едно свое отиграване, до момента в който не реализира резултат на цялостно саморазрушение.

Длъжни сме да отбележим и извънредно неуверения втори сервис на тогавашния полуфиналист в Мелбърн, чието осъществяване надалеч не е следено и двойните неточности са постоянно срещано събитие в играта на осетинеца. Не бива да подценяваме и събитието, че той практикува относително принципен тенис и елементарно може да бъде изкаран от зоната си на комфорт, когато срещне задоволително вариативен противник.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Нещата наподобяват на другия полюс за първата ни ракета, откакто Григор наподобява още веднъж близо до най-хубавия си тенис и си е сложил за цел да се завърне в международния топ 10. Любопитното е, че нашият съотечественик печели цели 80 % от разиграванията на първия си сервис през 2023-та, до момента в който през предишния сезон го правеше в 75 на 100 от случаите. Нещата прогресират доста и при избавените точки за пробив, където имаме повишаване с впечатляващите 15 %, с цел да достигнем до 60 на 100 и въпреки извадката към момента да е дребна, то позитивните знаци са налице.

Димитров несъмнено наподобява по-уверен в личните си благоприятни условия за началото на годината, работейки в екип с Даниел Валверду и Джейми Делгадо, като няма нищо общо с оня тенисист, който пет месеца не успяваше да завоюва два дуела поред през 2022-ра. 

Бившият номер три е надалеч по-константен играч по отношение на своя противник и ще може да разчита на страхотната си отбрана, която е извънредно евентуално да изкара отвън равновесие руснака и той да стартира да прибързва излишно в опитите си да нанесе уинър. Слайсът на хасковлията ще се явява различен негов прикрит коз, като тъкмо този удар тормозеше съществено Карацев в предишния дуел сред двамата, когато Аслан не показваше задоволително маневреност при промените на темпото и съвсем незабавно грешеше, щом наблюдавахме промяна на интензитета.



Най-добрият български тенисист по никакъв метод не трябва да отстъпва напълно самодейността, тъй като мощта на неговия конкурент е съвсем невъзможна за прекъсване и на процедура би се сложил в доста тежка обстановка, оставяйки да бъде непрекъснато нападнат. Добра работа по-скоро би свършило залагането на известни " клопки ", при които осетинецът ще вижда малко междина от съперниковото поле и ще се изкуши да търси нископроцентен завършващ удар, познавайки нормалния му метод на мислене.

Накрая бих изтъкнал потребността от това нашият съотечественик да употребява възможностите си, когато вкара задоволително добър сервис и да движи съперника си из целия корт, защото Карацев не е прочут със силата на отбранителните си качества и мъчно би могъл да обърне дадена точка от сходна позиция.

Очаквания и коефициенти:

Очакванията ми са Григор да има известни компликации и неизбежно ще има интервали от срещата, когато руснакът ще господства и няма да има опция за ответна реакция от страна на международния номер 28. Същевременно имам вяра, че Карацев е некадърен да покаже най-хубавия си тенис от първата до последната минута, до момента в който Димитров занапред набира инерция и моята прогноза е за триумф с 2:1 сета в интерес на родния ни представител.

Букмейкърите също споделят тезата ми и фаворизират родния ни представител, като му дават доста преимущество, определяйки ставка от 1.36 за негов триумф, до момента в който възможностите за победа на по-нискоранкирания състезател се котират на 3.20. Трябва обаче да ни е ясно по какъв начин тези предвиждания надалеч не всеки път се оказват правилни, а за нас остава вярата този път предварителните упования да се осъществен и Григор Димитров да се поздрави с четвъртс публична победа за сезона! Вие пък още веднъж ще можете да наблюдавате мача на обичайните линкове в Tennis.bg!

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР