Григор Димитров обнадежди феновете на родния тенис, след като записа

...
Григор Димитров обнадежди феновете на родния тенис, след като записа
Коментари Харесай

Григор Димитров срещу Шо Шимабукуро - анализи, коефициенти и очаквания

Григор Димитров обнадежди почитателите на родния тенис, откакто записа четири поредни победи на шампионата в Куинс и изигра относително равносилен четвъртфинален дуел против Карлос Алкарас, в който само многото двойни неточности попречиха на първата ни ракета да се бори за триумфа. Всъщност Гришо не беше правил сходна дълга серия от извоювани мачове на трева, откогато доближи до полуфиналите на Уимбълдън през 2014-а година.

Всичко това привидно са отлични съпоставки за 22-рия подложен още веднъж да се показа мощно на " свещената трева ", където на старта го чака да срещне квалификанта Шо Шимабукуро, който е безспорен дебютант в Големия шлем. Все отново японецът е минал заслужен за почитание път в своята досегашна тенис кариера и не трябва да бъде подценяван, а дано с вас да създадем нашия обичаен разбор, изготвяйки най-благоприятен тактически проект за родния ни представител в идната среща.

Какво би трябвало да знаем за Шо Шимабукуро:

Шимабукуро е на 25 години, десничар е, извършва бекхенд с две ръце и се намира на своята върхова 162-ра позиция в международната класация. 180-сантиметровият състезател в никакъв случай не е бил част от главната скица на конкуренция в ATP Тура, като само може да се похвали с 3 трофеи на равнище Фючърс и още 2 в Чаланджър Тура.

Както към този момент споменахме в специфичен материал за японския тенисист, то той пробива доста късно в спорта и даже не е съумявал да доближава до титли на гимназиално равнище. Впоследствие нещата стават още по-тежки за Шимабукуро, който се оказва най-слабото звено в университетския тим на Уасада и му бива казано, че мъчно ще може да се препитава от тенис, в случай че ще и да избере да е треньор.

Шо обаче не се обезкуражава и продължава да работи старателно, до момента в който не трябва видян от именития експерт Бунпай Сато, който открива, че новият му ученик има опция да играе надалеч по-агресивен тенис и напълно прекроява играта му, а резултатите не закъсняват, тъй като младокът сбъдва своята фантазия и печели първата си точка за международната класация на 21-годишна възраст.

Изкачването на Шимабукуро е всичко друго, само че не и стремително, защото му трябват цели 2 години, с цел да завоюва първата си купа на равнище Фючърс, която го извежда до топ 500 в подреждането на ATP. Настоящата година обаче е доста по-различна от всички останали до момента за азиатеца, откакто той печели дебютната си Чаланджър купа и се изкачва с над 130 места през последните няколко месеца.



Това разрешава на японеца да дебютира в квалификациите на съревнование от Големия шлем и въпреки той да няма никакъв опит на тревна настилка в мъжкия професионален тенис, то реализира три поредни победи, като в решителния кръг на пресявките надиграва ветерана Денис Кудла, който е някогашен 1/8-финалист на Уимбълдън, а самият международен номер 162 разказва случилото се като " същинска полуда ".

Японецът е обичаен представител на азиатската тенис школа, който има чудесно възприятие към топката и се придвижва стремително по корта. Шимабукуро разчита най-много на своя плосък форхенд, тъй като точно това е главното му оръжие за построяването на точките и той постоянно обича да нападна от тази страна. Квалификантът обича да държи топката ниско и общото сред него и Григор е, че употребяват доста постоянно своя слайс.

По-нискоранкираният състезател не е измежду най-мощните състезатели и има потребност от поредност удари, с цел да построи сполучливо едно разиграване, само че чете чудесно играта и обича да изненадва с ексцентрични решения, както и излизания към мрежата. Сервисът обаче несъмнено не е измежду най-силните черти на 25-годишния тенисист и въпреки от време на време да го виждаме по какъв начин прави по някоя директна точка с този детайл, то двойните неточности постоянно го съпътстват.

Какво би трябвало да направи Григор Димитров, с цел да се поздрави с триумфа?

Григор несъмнено е тенисистът с надалеч по-ефективен начален удар и огнева мощност от дъното на корта, тъй че би трябвало да наложи своето движение на игра и да се възползва от лукса, че ще може да печели доста повече лесни точки. Очаквам сервис геймовете на японеца да са извънредно тежки, до момента в който Димитров би трябвало да се оправя решително, имайки поради по какъв начин в Куинс не позволи нито един пробив в първите си три дуела и по този метод ще вкара в допълнение напрежение у дебютанта.

Вторите подавания на азиатеца наложително би трябвало да бъдат атакувани, защото са доста неуверени, а към този момент споменахме и множеството двойни неточности, които е податлив да позволява Шимабукуро, което значи, че нашият съотечественик би могъл да заеме една по-агресивна позиция на ретур и по този начин в допълнение да притисне съперника си.



Също по този начин бих отчел несъизмеримо по-големия опит на някогашния 1/2-финалист, за който това ще бъде най-рутинен мач, до момента в който новобранецът несъмнено ще изпита съществено напрежение, излизайки за пръв път на най-голямата тенис, и в случай че станем очевидци на едно мощно начало от страна на любимеца, то би трябвало оттова насетне нещата да се подредят елементарно за него.

Накрая бих отчел потребността от повече излизания към мрежата, тъй като Григор има първокласни волета и всички си спомняме множеството му акции към филето и непрестанни плонжове, с които завоюва толкоз доста почитатели преди девет години, когато завоюва трофея в Куинс и след това доближи до финалната четворка на Уимбълдън. Срещу Алкарас на няколко пъти се видя по какъв начин българинът е в отлична позиция да потърси развръзка на мрежата, само че не се взема решение да тръгне към нея, а това е наложителен детайл за един приключен тревен експерт и 22-ият подложен несъмнено има опция да бръкне в торбата с неизчерпаемия си тенис боеприпас и да приложи този способ.

Коефициенти и упования:

Моето персонално мнение е, че някогашният номер три изтегли евентуално най-удобния противник от всички в главната скица на шампионата и безусловно всички тенис причини са на негова страна, което ме кара да чакам безпроблемна победа с 3:0 сета на старта.

Букмейкърите също дефинират Димитров за тежък любимец, предлагайки ставка от 1.06 за негов краен триумф, до момента в който възможностите на аржентинеца се котират на 10.00. Ние пък можем единствено да се надяваме, че тези предварителни упования фактически ще се осъществен и нашият съотечественик ще открие по решителен метод тазгодишната си акция на Откритото състезание на Англия, а срещата още веднъж ще може да наблюдавате на нормалните линкове в Tennis.bg!

 

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР