Григор Димитров изпрати един обещаващо започнал, но по традиция разочароващо

...
Григор Димитров изпрати един обещаващо започнал, но по традиция разочароващо
Коментари Харесай

Какво показа Григор Димитров в сезона на червени кортове

Григор Димитров изпрати един обещаващо почнал, само че по традиция разочароващо приключил сезон на червени кортове. След като започва борбите на най-бавната и тежка настилка с полуфинал в Монте Карло и четвъртфинал в Барселона, българският тенисист беше насочен към най-хубавото си показване на клей. Последваха обаче ранни отпадания в Мадрид и Рим, с цел да се стигне до разумния завършек на " Ролан Гарос ".

Шампионът от финалите на АТП се оказа некадърен да се опълчи на нерешително представящия се през 2018 година Фернандо Вердаско. Опитният испанец загуби пет от последните си седем мача преди " Ролан Гарос ", а от началото на сезона имаше единствено една победа против състезател от топ 20 - против Доминик Тийм в Рио през февруари. Това не му попречи да реализира безапелационен триумф против Димитров, който се срина след пропуснатите шансове да завоюва първия сет.

" Целият мач беше малко чудноват. Знаех, че във всеки гейм мога да играя добре. Стигахме до 30:30 или тъждество, само че просто някак си не съумях да употребявам тези благоприятни условия. Той игра добре, само че игра добре, тъй като му разреших. Отново направих много непредизвикани неточности, още веднъж не сервирах добре. Въобще цялата игра не се получи ", разяснява Димитров след дуела.

За девети път при деветото си присъединяване в " Ролан Гарос " той отпадна още в първата седмица. С достигането до третия кръг българинът изравни най-хубавото си показване в Париж, само че това сигурно се разминава фрапантно с задачите и упованията му.

Димитров изглеждаше извънредно отчаян на конференцията след мача. Той показа, че желае да се откъсне за малко от тениса, с цел да може да направи разбор на обстановката и да открие за какво играта му не се получава. Световният №5 съобщи, че сигурно пропуща нещо в работата си, само че сега не може да го открие.

" Направо не знам. Не ми се мисли. Доста съм отчаян. Какво мога да кажа... Особено преди шампионата - добре играех, добре упражнявах, всичко беше обикновено. Не знам какво мога да кажа, като се изключи че пробвам. Наистина пробвам. Не е елементарно да се поддържа това равнище, изключително на клей. Жалко е, тъй като физически се усещах добре, само че не съумях да се събера във значимите моменти. Не знам дали е демонстрация на отмалялост или незадоволителна централизация. Със сигурност има нещо, което пропущам, само че аз самият не мога да го видя сега ", добави той.

Самочувствието от спечелването на финалите на АТП в Лондон, положителното показване в първите два шампионата на клей и високата позиция в ранглистата дадоха убеденост на Димитров, че най-сетне ще запише мощно присъединяване в Париж. Жребият също предразполагаше към това. Формата му през последните два месеца обаче ясно показваше, че това надали ще се случи.

Проблемите на клей

Въпреки че е израснал на червени кортове, това си остава най-неудобната настилка за Димитров. Най-вероятно по този начин ще бъде през цялата му спортна кариера, без значение от изключителния му атлетизъм, който самичък по себе си е причина за положителни изяви на клей. Стилът на игра на българския тенисист мъчно може да му донесе огромни триумфи на алено, просто тъй като тази настилка лимитира неговите мощни оръжия, а слабостите му по-лесно могат да бъдат експлоатирани от неговите противници.

Заради физически си качества Димитров разполага със страхотна отбрана, която нееднократно показва и в Париж. Проблемите му идват тогава, когато има преимущество в разиграванията. Червените кортове постоянно изискват много спомагателни удари, с цел да бъде извоювана дадена точка. А в опитите си да бъде нападателен, когато има самодейността, българинът позволява прекалено много непредизвикани неточности.

Според статистиката на АТП Димитров заема едвам 73-а позиция в така наречен игра напрегнат на червени кортове през 2017 година Той имаше 39.7% осъществени и 64.1% избавени точки за пробив, 50% успеваемост в тайбрековете и нито един извоюван решителен трети или пет сет на клей през предходната година. Това е много покрай междинните му индикатори на алено за цялата кариера - 40.3% осъществени и 60.4% избавени точки за пробив, 58.3% успеваемост в тайбрековете и 56.3% в решаващите сетове.

За съпоставяне през предходната година българският тенисист е 11-и в играта напрегнат на твърди кортове, като е спечелил 65.2% от тайбрековете си и 63.2% от решаващите сетове при 70.6% отразени точки за пробив. На трева той излезе победител в 66.7% от финалните си сетове през 2017 година и избави 71.7% от възможностите за пробив, които се откриваха пред противниците му.

 Какво сподели Григор Димитров в сезона на червени кортове
© Associated Press

В тазгодишния " Ролан Гарос " Димитров сподели много съмнения. В трите си мача той осъществя 13 от 32-те си точки за пробив, макар че по-бавните кортове понижават преимуществото на сервиращия. Още повече, че против него бяха тенисисти, които са надалеч от водещите по връзки на началния удар. В същото време българинът позволи 11 пробива при 20-те благоприятни условия за пробив, които имаха съперниците му.

Шампионът от финалите на АТП направи цели 19 двойни и общо 121 непредизвикани неточности в дуелите с Мохамед Сафват, Джаред Доналдсън и Вердаско. Срещу последните двама непредизвиканите пропуски бяха надлежно 49 (за пет сета) и 44 (за три сета).

В допълнение Димитров продължава да е прекомерно предвидим, когато първите му сервиси не влизат. През тази година на червени кортове той пласира над 60% от вторите си сервиси от " дюс " полето към бекхенда на противниците, а от " адвантидж " полето - над 50%.

 Какво сподели Григор Димитров в сезона на червени кортове
© Associated Press

Като цяло в играта на Димитров липсва многообразие. Той разчита твърдо на най-силните си оръжия и не рискува с смяна на игровия проект, даже когато нещата не се получават. В един от най-интригуващите дуели от началото на шампионата Дамир Джумхур загуби тежко първия сет против Александър Зверев. След това босненецът промени играта си и макар по-скромния си растеж (175 см) стартира постоянно да излиза на мрежата и да бъде по-разнообразен. Това му донесе триумф и той едвам не отстрани един от огромните любимци за купата, откакто първо сервираше за мача в четвъртия сет, а по-късно имаше мачбол в петия.

Димитров постоянно пропуща точните моменти да излезе напред, макар че има чудесно възприятие на мрежата. Когато не е убеден в ударите си от главната линия, той избира да залага на къси топки, а те несъмнено не са измежду мощните му страни. Бекхендът на българина ще продължи да му основава огромни компликации и да бъде цел №1 за противниците му. Затова той и екипът му би трябвало да намерят дейно решение на този проблем.

Време за отдих и равносметка

Умората също беше неоспорим фактор в представянето на Димитров. Въпреки страхотната си физическа подготовка, българинът не изглеждаше кадърен да изкара няколко следващи маратонски борби на алените кортове в Париж. А това е нещо, през което тенисисти (освен в случай че не се споделят Рафаел Надал) наложително би трябвало да преминат, с цел да стигнат напред в " Ролан Гарос ".

Димитров на процедура не е почивал от началото на 2017 година Спечелването на финалите на АТП удължи сезона му и не му даде съвсем никакво време за отдих преди старта на сегашния. Затова освен той, а и множеството от мощно показали се в края на предходната година тенисисти играя непостоянно от началото на 2018 година

" В момента е значимо за малко да се отдръпна от играта. Дали ще е за 4-5 дни, просто би трябвало да се успокоя малко, да знам, че не би трябвало сутринта още веднъж да се разсънвам рано, да се подготвям за мачове или тренировки. Всичко това малко или доста ти лишава от силата. Особено когато го правиш към този момент толкоз време. Не съм спрял от началото на предходната година още, а нямах дълга пауза сред сезоните. Всичко това се натрупа през времето и от време на време се демонстрира ", разяснява Димитров.

С оптимизъм към тревните кортове

Следващият шампионат, в който първенецът от финалите на АТП ще взе участие, е на тревните кортове в лондонския клуб " Куинс ". Надпреварата, с която множеството водещи тенисисти ще загреят за " Уимбълдън ", стартира на 18 юни. Димитров се надява, че завръщането на една от обичаните му настилки ще му помогне да откри още веднъж правилния темп.

" В момента главното за мен е да остана положителен даже след този отрицателен мач (с Вердаско). Със сигурност стартирам в " Куинс ". Ще съм по-рано в Лондон, с цел да се приготвя. Винаги съм харесвал тревата, обичам да съм в Лондон ", сподели още той.

Димитров ще резервира положителни позиции в ранглистата, а според от представянето на Марин Чилич и Хуан Мартин дел Потро може даже да си върне четвъртото място. Точките, които има да пази в сезона на трева, също не са толкоз доста - 360 от полуфинала в " Куинс " и осминафинала на " Уимбълдън ".

" Дано идващите седмици да съм в добра физическа форма, тъй като това сега е едно от най-важните неща. Просто да не преставам в същата тенденция и да се усъвършенствам. Жалко за днешния ден (вчера - бел.ред.), само че всичко това е част то играта ", приключи Димитров.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Ролан Гарос (357)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР