Григор Димитров имаше много възможности да вземе предимство в оспорвания

...
Григор Димитров имаше много възможности да вземе предимство в оспорвания
Коментари Харесай

Григор изпусна шансовете си срещу Тиафо

Григор Димитров имаше доста благоприятни условия да вземе преимущество в оспорвания си осминафинален конфликт с рожденика Франсис Тиафо, само че се възползва от доста малко от тях и отстъпи в четири сета – 7-5 7-6(6) 6-7(1) 7-5. Българинът изпусна да осъществя 15 от 18-те си точки за пробив в дуела, а във втория сет две двойни неточности се оказаха основни – на брейкбол за американеца и на сетбол за някогашния №3.

Димитров може да съжалява и за развоя на четвъртата част, защото противникът му към този момент бе явно отпаднал, само че съумя да се наложи над него.

При първите си сервис геймове двамата бяха безупречни, само че до момента в който Димитров продължи тази наклонност с ново подаване на 0 за 2-1, Тиафо позволи следващи непредизвикани неточности и даде три брейкбола на Григор. Мрежата оказа помощ, с цел да бъде избавен първият, а при вторият на помощ се притече и началният удар. При 30-40 се стигна до дълго разиграване, в което българинът се настани удобно на форенд страната си и пое самодейността, само че пресили един от ударите си, когато реши да настъпи към мрежата. Момент по-късно Тиафо още веднъж бе заставен да се пази, като раздвижи противника си по корта и приключи прелестно на мрежата. Сервиращият си издейства късмет да затвори подаването си, с помощта на превъзходно напредване по корта, само че трябваше да мине през още три дюса, преди в последна сметка да се измъкне след редица красиви разигравания, в които двамата демонстрираха разнородни осъществявания и отказваха да бъркат от сложни позиции.

Силното начало на дуела за първата ни ракета продължи. Бившият №3 бе извънредно постоянен, грешеше рядко и се движеше отлично по корта. Въпреки ниския % на вкаран първи сервис (54%), Димитров загуби единствено точка в подаванията си до 3-2.

Възхитителен минаващ удар от бекхенд му даде преимущество от 30-0 в идващия гейм, само че съперникът му не позволи по-голям заплаха и още веднъж изравни резултата в сета.

За жал, процентът на вкаран първи начален удар продължи да спада и Тиафо стартира да се възползва по-добре. Стигна до 30-30 с нападателен ретур по правата, а непредизвикана неточност му даде първата опция за пробив. Отново съумя да натисне топката от посрещане и да навлезе в корта, след което приключи с уинър – 3-4.

Веднага видяхме реакция от най-хубавия български тенисист. Поведе с 30-15, откакто противникът му не откри добре топката, а след това завоюва разиграване, траяло 16 удара, с цел да получи два шанса за рибрейк. 21-годишният Тиафо още веднъж сподели темперамент и стигна до дюс, след което отрази и още един брейкбола – общо седми на негов сервис от началото на срещата. Пробивът бе вкоренен.

Сервирайки за сета, Тиафо още веднъж се оказа в неприятна обстановка. При 15-30 Димитров извърши превъзходен ретур, който затрудни амереканецът и докара до тъждество. Последва виртуозен бекхенд слайс уинър и брейкбол №8 в сета за Григор. Представителят на новото потомство опита да е нападателен и да излезе на мрежата незабавно след осъществяването на сервис, само че бе контриран прелестно и не съумя да се оправи с топката в краката си – 5-5.

Непредизвикана неточност на 20-ия подложен при 15-30 в идващия гейм обаче му даде два шанса за рибрейк и при втория преимуществото се върна на негова страна след форхенд уинър.

Този път рожденикът не пропусна опцията да затвори сета на собствен начален удар и поведе със 7-5./Марица

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР