Григор Димитров е полуфиналист на US Open, след като победи

...
Григор Димитров е полуфиналист на US Open, след като победи
Коментари Харесай

Григор Димитров е на полуфинал на US Open след паметна победа над Федерер

Григор Димитров е полуфиналист на US Open, откакто победи рекордьора по трофеи от Големия шлем Роджър Федерер в необикновен конфликт в Ню Йорк. Пред цялостния " Артър Аш стейдиъм ", българинът взе първата си победа над Маестрото след 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2.

Мачът продължи 3 часа и 13 минути. През цялото време Димитров игра на доста високо равнище, без да позволява спадове в играта си, а от другата страна на мрежата Федерер беше уязвим. Преди петия сет швейцарецът имаше и физически проблеми.

Срещата беше осма сред двамата тенисисти и първа от финала в Ротердам през февруари 2018 година Дотук Димитров беше взел едвам два сета на Маестрото и нямаше победа. Федерер беше единственият от огромната тройка на тениса, против който Димитров нямаше триумф.

Това е и едвам втора победа в Шлема на Димитров над настоящ тенисист от Топ 10, откакто преди години надделя Анди Мъри на " Уимбълдън ", с цел да стигне още веднъж на полуфинал. Общо триумфите му над играчи от Топ 3 на ранглистата към този момент са шест.

В полуфинала на шампионата спечелилият ще спори против Даниил Медведев. Руснакът продължи с отличното си показване на твърди кортове, откакто победи Стан Вавринка със 7:6 (6), 6:3, 3:6, 6:1 за 2.33 часа. Медведев игра на край в трите подгряващи шампионата преди US Open, като завоюва купата в Синсинати.

За трети път в своята кариера българинът ще играе на полуфинал в шампионат от Шлема след " Уимбълдън " 2014 и Australian Open 2017. Това е първо постигане до най-хубавите четирима в шампионат от АТП за Димитров от мастърса в Монте Карло през април 2018 година Дотук най-хубавото показване на Димитров през годината беше четвъртфинал.

Димитров стартира нервно срещата и беше продънен още при първото си подаване. В началните геймове българинът сподели много съмнения в играта си, а Федерер доминираше, откакто разиграванията бяха къси, тъкмо по негов усет. Едва в края на сета Димитров стартира да набира темп, само че това не му оказа помощ да вкара Маестрото в затруднено състояние.

Швейцарецът затвори сета със сервис гейм на нула след единствено 31 минути игра.

Решаващи се оказаха трите тдвойни неточности на Димитров в сета, както и 12-те непредизвикани неточности при единствено седем уинъра. В първата част Федерер имаше осем уинъра и осем непредизвикани неточности. Маестрото завоюва и 85% от точките разиграни на своя първи сервис, без да даде нито една опция за пробив на българина.

 Григор Димитров е на полуфинал на US Open след паметна победа над Федерер
© Reuters

Това не се отрази отрицателно върху играта на Димитров и той стартира доста добре втория сет. Бившият №3 откри с гейм на нула, а незабавно по-късно му се отвори късмет да пробие швейцареца. Федерер въпреки всичко се отбрани и измъкна подаването си.

Последваха два безапелационни гейма за сервиращите, извоювани на нула, след което Димиитров още веднъж беше сигурен и поведе с 3:2.

В шестия гейм швейцарецът въпреки всичко сподели съмнения и беше продънен след някоии свои неточности. Това даде спомагателна убеденост на Димитров и той затвърди пробива, с цел да се приближи единствено на гейм от спечелването на втория сет.

Федерер се отбрани добре, взе подаването си, а след това съумя и да пробие Димитров, намалявайки изоставането си до 4:5. Маестрото имаше разполагаем своя сервис, само че Димитров сподели задоволително резистентност, върна се от 0:30, с цел да направи три следващи точки и взе сета.

 Григор Димитров е на полуфинал на US Open след паметна победа над Федерер
© Reuters

Във втората част разликата пристигна от съмненията на Федерер в сервис геймовете му, както и понижените на половина непредизвикани неточности от Димитиров. Българинът позволи единствено шест, като направи и 11 уинъра. При Федерер беше противоположното с едвам 10 уинъра и 12 непредизвикани неточности.

Спечелването на втория сет от страна на българина сподели уязвимости в играта на Федерер, като третият в ранглистата към този момент не беше толкоз убеден. Резултатът се движеше гейм за гейм, като наклонността беше за триумф на Маестрото в късите разигравания, а Димитров доминираше в дългите.

В петия гейм българинът се измъкна от сериозна обстановка, откакто изостана с 0:40, само че се отбрани по отличен метод и взе подаването си. Последва експресен гейм за Федерер, след който пристигна и пробив в негова изгода.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР