Грета Тунберг: Нека бъде ясно: нямаме нужда от нисковъглеродна икономика;

...
Грета Тунберг: Нека бъде ясно: нямаме нужда от нисковъглеродна икономика;
Коментари Харесай

Грета Тунберг и пророците на климатичния апокалипсис

Грета Тунберг: " Нека бъде ясно: нямаме потребност от нисковъглеродна икономика; няма потребност да понижаваме нездравословните излъчвания. Нашите излъчвания просто би трябвало да спрат, в случай че желаеме да останем под задачата – световно стопляне под 1,5 градуса до края на десетилетието ".

© Reuters Топ 5 на световните опасности 2020-2030 съгласно СИФ
- Екстремни метеорологични феномени, водещи до човешки жертви, огромни провали по собствеността и опустошения на инфраструктура.

- Провал на ограниченията за намаляване на резултата от климатичните промени от страна на държавните управления и бизнесите.

- Катастрофи, провокирани от човешки дейности, в това число екологични закононарушения като петролни разливи и радиоактивни замърсявания.

- Мащабна загуба на биоразнообразие и колапс на екосистеми с необратими последици за околната среда, водещи до съществено привършване на запаси както за обособени промишлености, по този начин и за цялото човечество.

- Мащабни естествени бедствия като трусове, цунами, вулканични изригвания и геомагнитни стихии.По-малко от месец след унищожителните пожари в Австралия, провокирани от сушата и рисково високите температури, тематиката за разрушителните резултати от климатичните промени още веднъж е в центъра на световния дневен ред. Както се очакваше, тя доминираше в обществените диспути по време на 50-ия Световен стопански конгрес в швейцарския ски курорт Давос, събрал международния политически, стопански и публичен хайлайф. И макар измененията в околната среда са завладяли топ 5 на най-големите световни опасности през идващите 10 години, предизвестията на учените и екоактивистите сякаш още веднъж се сблъскаха със стена от леден прагматизъм и късогледство.

" Не е време за скептицизъм. Време е за оптимизъм. За да се възползваме от опциите на утрешния ден, би трябвало да отхвърлим безконечните пророци на обречеността и техните прогнози за апокалипсис. Те са наследници на глупавите ясновидци от предишното. " Тези думи на американския президент Донал Тръмп, произнесени по време на встъпителната му тирада на срещата във вторник, може би най-добре илюстрират тоталното разминаване сред кардинално декларираните планове от страна на международните водачи и действителните политики в областта на битката с климатичните промени. Изявлението на американския държавен глава, в което той даже се похвали по какъв начин Съединени американски щати към този момент са международен производител номер едно на нефт и природен газ, пристигна малко след речта на младата шведска екоактивистка Грета Тунберг, която за следващ път повтори по какъв начин е " време за суматоха " на тематика околна среда.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Почти нищо не е направено, защото световните излъчвания на въглероден диоксид не понижават ", разгласи тя. След което продължи: " Нека бъде ясно: нямаме потребност от нисковъглеродна икономика; няма потребност да понижаваме нездравословните излъчвания. Нашите излъчвания просто би трябвало да спрат, в случай че желаеме да останем под задачата – световно стопляне под 1.5 градуса до края на десетилетието ". В Давос Тунберг даже настоя политическите и бизнес водачи да спрат вложенията в компании, занимаващи се с рандеман на фосилни горива и дотациите за тази промишленост. " Не желаеме тези неща да бъдат направени през 2050 или 2030 или даже 2021 – желаеме да бъдат направени в този момент ", разгласи младата природозащитничка.

Отвъд радикалния екоактивизъм

Екстремните последици от климатичните промени се одобряват насериозно освен от радикални еколози като Тунберг. " Имаме единствено дребен времеви прозорец и в случай че не го използваме в идващите 10 години, към този момент ще се движим сред шезлонгите на палубата на Титаник ", разяснява и Бьорге Бренде, президент на Световния стопански конгрес (СИФ) в Давос и някогашен екологичен министър на Норвегия от локалната консервативна партия. " Политическият пейзаж е поляризиран, морското ниво се покачва, а климатичните пожари бушуват. Това е годината, в която международните водачи би трябвало да работят с всички браншове на публичния живот, с цел да поправят и подсилят нашите системи за съдействие, освен преследвайки краткосрочни изгоди, само че и с цел да се оправят с надълбоко вкоренените рискове ", добавя той.

Твърденията му се удостоверяват и в заключенията на тазгодишния отчет на форума в Давос, отдаден на световните опасности. В него проблемите на околната среда и все по-бързата загуба на биоразнообразие заемат основно място. " Промените в климата нанасят от ден на ден и по-тежки удари, в сравнение с мнозина чакаха. Последните пет години бяха най-горещите в историята, откогато се вършат измервания, естествените бедствия стават все по-чести и по-интензивни. През последната година станахме очевидци на невиждани рискови метеорологични феномени по целия свят. Тревожно е, че световните междинни температури ще се покачат с най-малко 3 градуса до края на века. Това е два пъти повече, в сравнение с е таванът съгласно климатичните специалисти, с цел да се избегнат тежки стопански, обществени и екологични последици ", написа в документа.

Авторите на отчета допълват, че сега изгубването на скотски типове се случва с десетки пъти по-високо движение, в сравнение с е била междинната стойност за последните 10 милиона години. " Загубата на биоразнообразието ще има сериозни последици за човечеството – от срив на системите за произвеждане на храни и на опазването на здравето до разрушение на цели снабдителни вериги ", обобщават стратезите на Световния стопански конгрес.

Ще цапа ли още бизнесът

Въпросните предизвестия обаче срещат студен банкет в огромна част от бизнес средите и изключително във финансовия бранш. Ръководителите на някои от най-големите международни банки да вземем за пример бяха скептични във връзка с опцията да лимитират финансирането на корпорации, които са огромни замърсители на околната среда.

" Не желая да влизам в ролята на острието на копието, т.е. не желая да съм този, който изяснява неща на фирмите или да постанова стандарти в дадена промишленост или бизнес ", разяснява Майк Корбат, основен изпълнителен шеф на Citibank, за Financial Times. " Не желаеме да влизам в ролята на индивида, който диктува какъв да е победител и кой – губещ. Работата на банката е да поддържа общностите, с които работи. А не да диктува кой да е крайният резултат ", обобщава той.

" Трябва ли да спрем да взимаме пари от " въглеродни " компании или такива, работещи с фосилни горива? Отговорът е: не, ние няма да спрем да вършим това ", още по-прям пред вестника е Дейвид Соломон, основен изпълнителен шеф на Goldman Sachs. Подобна е позицията на Брайън Дюперо, изпълнителен шеф на застрахователния колос AIG. Според него финансовата институция ще продължи да работи с въгледобивни компании, само че въпреки всичко пробвайки се да ги насърчи да преминат към бизнес практики, които нанасят по-малко вреди на околната среда.

Все отново не всички представители на международния финансов хайлайф са толкоз безчувствени във връзка с рисковете, свързани с климатичните промени. Аксел Вебер, ръководител на борда на шефовете на UBS, да вземем за пример разгласи при започване на тази седмица пред вложители, че швейцарската банка, която е един от международните водачи при ръководството на спестявания, сега създава специфични финансови артикули, които ще разрешат на вложителите да хеджират риска на портфолиото си според от климатичните промени.

В политически проект пък Доналд Тръмп, който отхвърля научните доказателства за климатичните промени и отдръпна Съединени американски щати от Парижкото съглашение за климата, изненадващо разгласи, че страната му се включва в световната самодейност " Един трилион дървета ", предвиждаща огромно залесяване на планетата до 2050 година " Отдадени сме на съхраняването на основаното от Бог и естествената хубост на нашия свят... Съединени американски щати ще покажат мощно водачество в развъждането и по-доброто ръководство на нашите гори ", разгласи той на срещата в Давос. " Засаждането на дървета, несъмнено, е нещо положително, само че въобще не е задоволително и не може да замести същинските ограничения за намаляване на резултата върху дивата природа ", задочно го отвърна Грета Тунберг.

И сякаш с цел да илюстрира пропастта сред техните два свята, добави: " Къщата ни към момента е в пламъци. Вашето безучастие подклажда пожара всеки час. Все още ви споделяме да се паникьосате и да действате по този начин, като че ли обичате вашите деца повече от всичко ". В Давос обаче двамата по този начин и не се срещнаха очи в очи...
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР