Грета Тунберг не е единствената – за пръв път група

...
Грета Тунберг не е единствената – за пръв път група
Коментари Харесай

Вече не е само Грета: юношите, които променят света

Грета Тунберг не е единствената – за пръв път група юноши, работещи за смяна, ще вземат участие на Световния стопански конгрес в Давос. " Бъдещето на планетата е и тяхно бъдеще, тъй че е по-важно отвсякога гласовете им да бъдат чути ", пишат уредниците.

Отъм Пелтие, 15 години

Канадката Отъм е от племето виквемконг и е " воден боец " от осемгодишната си възраст – тогава е научила, че коренното население не може да пие водите си поради замърсяванията от индустриалната активност и петролопроводите. През 2019 година Отъм стана Главен комисар по водата и показва всички 40 племена в Онтарио, доста от които нямат достъп до чиста питейна вода. Тя посещава резервати, намира се с вождовете на племената и популяризира идеята им в интернационален мащаб.

Аяха Мелитхафа, 17 години

Аяха живее покрай Кейптаун, ЮАР и знае от първа ръка по какъв начин сушата въздейства върху прехраната на фамилията ѝ. Момичето работи за Африканския климатичен алианс и Проект " 90 до 2030 ", пробвайки да набере поддръжка за ограничение на нездравословните излъчвания и обективен енергиен преход. През 2019 година тя и 15 други деца по света изпратиха в Комисията по правата на детето на Организация на обединените нации подписка с искане петте страни, които замърсяват най-вече, да бъдат държани виновни за бездействието си в лицето на климатичната рецесия.

Круз Ердман, 14 години

Круз е роден в Бали, а в този момент живее в Нова Зеландия. Родителите му работят за опазването на океаните и около тях той също изследва морското дъно. От 10-годишен той се гмурка с екипировка, а от 12 се занимава с подводна снимка. Миналата година негова фотография завоюва влиятелната премия Млад фотограф на дивата природа на лондонския Музей за естествена история.

Фион Ферейра, 18 години

Фион е ирландец със пристрастеност и към морето, и към науката. Забелязвайки вредите, които микропластмасата нанася на водите, той е измислил нов способ за екстракцията ѝ. За задачата той употребява феромагнитна течност, изобретена от НАСА. Представил е концепцията си на Научния панаир на " Google " през 2019 година и е спечелил първо място.



Мелати Вийсен, 19 години

Балийката Мелати е основала организацията Bye Bye Plastic Bags. Заедно с дребната си сестра, тя събира подписи за петиции, води просветителни акции и провежда разчистване на локалните плажове. Благодарение на напъните ѝ Бали одобри нов закон, забраняващ пластмасата за еднократна приложимост. Мелани и сестра ѝ бяха в листата на най-влиятелните младежи на сп. " Тайм ".

Мухамад ал Жунде, 18

Мухамад е роден в Сирия, само че е израснал като емигрант в Ливан. Понеже не е могъл да върви на учебно заведение, е решил да помогне на други деца в същото състояние. С помощта на фамилията си, на 12 години основава в бежански лагер място, където в този момент 200 деца могат да учат. През 2017 година е получил Международната премия за мир за деца и Наградата за смяна в поколението на Ем Ти Ви.

Наоми Уодлър, 13 години

Наоми е почнала стачки в учебното заведение си в памет на починалите от всеобщи стрелби в Съединени американски щати. Надеждата ѝ е да овласти афроамериканските девойки и повече хора да се причислят към напъните ѝ починалите от този вид принуждение да не бъдат забравени.

 Наоми Уодлър
© Associated Press

Наоми Уодлър

Наташа Муанса, 18 години

Наташа е от Замибия и работи за богатството на младежите, с фокус върху предварителната защита на детските бракове. Тя се изявява като публицист и взе участие в няколко здравни организации. Тя е и най-младият адресат на Наградата на водачите в световното здраве на СЗО.

Салвадор Гомез-Колон, 17 години

Салвадор е от Пуерто Рико. През 2017 година ураганът Мария връхлетя родината му и остави локалните хора пред перспективната да нямат ток най-малко една година. Салвадор стартира акцията " Светлина и вяра за Пуерто Рико ", която раздава лампи, работещи със слънчева сила, ръчни перални и други артикули на над 3100-те фамилии на острова. Сега той продължава да поддържа въвеждането на смарт енергийни системи и към този момент работи по акцията " Светлина и вяра за Бахамите ". Салвадор е един от 30-те най-влиятелни младеж на сп. " Тайм ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР