Грета Тунберг е само на 16 години, но за няколко

...
Грета Тунберг е само на 16 години, но за няколко
Коментари Харесай

Грета – момичето, което хвърли ръкавица към световните лидери

Грета Тунберг е единствено на 16 години, само че за няколко месеца съумя да въодушеви милиони възпитаници по света за по-активни дейности в битката с климата.

Преди няколко месеца, след горещото лято и поредицата пожари в Европа, Грета разгласи петъчен митинг в отбрана на климата пред шведския парламент. Призова политиците да изпълнят обещаното в Парижкото съглашение за климата и да вземат ограничения, с цел да бъдат понижени нездравословните излъчвания във въздуха.

Момичето беше последвано от възпитаници в цяла Швеция.

Ученическият митинг прерасна в световна самодейност на учениците #climatestrike #FridaysForFuture.
Рамо до рамо с политиците: Принц Уилям, Боно и рапърът Will.i.am в Давос Херцогът на Кеймбридж влезе в ролята на модератор на диалога с природозащитника Дейвид Атенборг
Природозащитничката притегли вниманието на международните водачи на конференцията за климата в полския град Катовице.

Снимка: Reuters

В началото на седмицата Грета още веднъж хвърли ръкавица към международния стопански хайлайф в Давос като направи видеообръщение: „ Някои компании и по-специално тези, които взимат решения, знаят доста добре какви полезности жертват, с цел да не престават да натрупат невъобразими суми пари. Предизвиквам тези компании и персони за действителни и смели дейности за запазване на климата. Да сложат встрани своите стопански цели и да запазят изискванията, при които да живеят хората. Не позволявам и за секунда, че ще отговорите на това предизвикателство. Но ви апелирам – докажете ми, че греша”.

До Давос Грета отхвърли да лети със аероплан, тъй като замърсява въздуха. Позицията ѝ бе знак към международните водачи, за които бяха ангажирани към 1 500 полета за присъединяване им в икономическия конгрес.

16-годишното момиче избра да пътува 64 часа с трен. Целият ѝ багаж бе събран в дребен червен куфар. Момичето не се раздели и със своя афиш с надпис: „ Ученическа стачка за климата”.
Започва Световният стопански конгрес в Давос Световни водачи, водещи икономисти, предприемачи и политици вземат участие в събитието
В Давос вместо в хотел, Грета се настани в палатка, в която пренощува при минус 15 градуса на открито.

Посланието ѝ от Давос: „ На места като в Давос хората обичат да описват истории за триумфа. Но техните финасови триумфи са на немислима цена. По отношение на климата би трябвало да признаем, че сме се провалили. Нямам потребност от вашата вяра, желая да изпаднете в суматоха, желая да действате все едно къщата ни гори. Защото е тъкмо така”.

В петък, денят на ученическите стачки за климата, Грета стачкува в Давос. А доста нейни последователи издигнаха глас в огромните градове на Европа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР