Грета Тунберг е истински феномен: тя активизира милиони хора в

...
Грета Тунберг е истински феномен: тя активизира милиони хора в
Коментари Харесай

Грета Тунберг - детето, което иска да спаси света


Грета Тунберг е същински феномен: тя засилва милиони хора в отбрана на международния климат. Вече е измежду 100-те най-влиятелни персони в света, а думите ѝ се наблюдават от всички медии. На какво се дължи този необикновен триумф?

Ако търсите в Google името " Грета Тунберг ", излизат 185 млн. попадения, които се усилват ежечасно. Дори единствено този факт демонстрира, че тя от дълго време е станала световен медиен феномен. Грета Тунберг е забележима, все едно къде е и какво прави. Нейните апели се цитират, медиите наблюдават всяка нейна дума. Неизменно се загатва нейният ангажимент в отбрана на климата и това, че е основателка на придвижването " Fridays for Future ", въодушевило милиони най-много младежи за битка против климатичните промени.

Грета се среща с държавни глави и приказва пред Организация на обединените нации, получава награди, в това число различната Нобелова премия, и в това време е една от 100-те най-влиятелни персони в света. Вече излязоха биографии за нея и даже книга с цитати от речите ѝ - цели 64 страници. А Грета Тунберг е едвам на 16 години!

Как е допустимо всичко това? Повечето от това, което тя споделя, не е в действителност ново. Тя самата нееднократно акцентира това. Не претендира да е разкрила някакви нови истини. По-скоро приканва хората най-сетне да вземат под внимание това, което - съгласно нея - е от дълго време научно потвърдено, и да стартират да работят. Но по какъв начин по този начин таман тя? И за какво е цялото това медийно превъзнасяне?

Лицето на невинността
Редакцията предлага
В историята постоянно се е случвало нещо безусловно да витае из въздуха, моментът да е назрял за някакво деяние или събитие. И тъкмо тогава се появява някой, който сочи, изрича, откроява и прави разбираемо въпросното " нещо " за всички - така, като че ли международният дух си е избрал представител. В настоящия случай това е една 16-годишна госпожица. Тя и без друго е млада, само че наподобява още по-млада от възрастта си. Виждаме лицето на едно дете. – и това доста надълбоко допира всеки човек.

Има го във всички култури: в християнския свят младенецът Исус е този, който ще избави човечеството. В Непал определени девойки, ненавлезли още в пубертета, се почитат като " кумари ", като деца-богини. Защото децата са считани за почтени и чисти. Те изричат истините, които възрастните се пробват да подценен и скрият. Можем да го кажем и иначе - от устата на тези деца до нас доближава една по-дълбока и възвишена истина.

Грета Тунберг е детето на нашето време, което изрича тази истина. Което ни гледа нас, възрастните, право в очите и ни назовава лъжци. А ние гледаме като омагьосани, ръкопляскаме, проектираме в нея нашите стремежи, копнежи и страхове, виждаме в нея младенеца, който ще ни избави. Най-после! Осанна!

Една черно-бяла истина

Световната медийна нервност има обаче нещо общо и с друга дарба на Грета Тунберг: тя е майсторка на хиперболата и опростяването. В това отношение си наподобява с доста други популисти в света.

Зоран Арбутина

Почти няма друга научна област, която да е толкоз сложна като проучванията на климата. Затова анализите и изводите на учените от време на време са прекомерно общи. Но от устата на Грета Тунберг всичко звучи по този начин, като че ли става дума за нещо безпределно обикновено и неоспоримо - като да вземем за пример таблицата за умножение.

" Вслушайте се най-сетне в учените ", упорства Грета, само че всред тях има и такива, които преглеждат проблематиката за климатичните промени малко по-диференцирано. Грета Тунберг ни рисува света единствено в черно и бяло, при нея просто няма полутонове. Дава радикални отговори на комплицирани въпроси. И упорства за дейности - тук и в този момент - без много-много да се разсъждава и без да се задават повече въпроси.

Don`t think about it - just do it! „ Стига сте разсъждавали, действайте, тъй като домът ни е в пламъци! “- това е посланието, което всеки схваща. Грета Тунберг е ясна, тя е настойчива – посланията ѝ като че ли са писани особено за Туитър. Така се реализира най-благоприятен резултат в днешния медиен свят, който обича гръмките заглавия и търси опростяването. А в това Грета е извънредно ефикасна.

*****

Разгледайте и тази изложба със фотоси на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР