Грешна ли е представата ни за Хенри VIII?В книгата Хенри

...
Грешна ли е представата ни за Хенри VIII?В книгата Хенри
Коментари Харесай

Грешна ли е представата ни за Хенри VIII?

Грешна ли е визията ни за Хенри VIII?
В книгата „ Хенри VIII и мъжете, които го образуваха: тайната история зад трона на Тюдорите “, която ще излезе идващия месец във Англия, историкът Трейси Борман слага въпроса: „ Напълно неправилно ли възприемаме крал Хенри VIII? В своето проучване тя пази тезата, че известният коцкар е "уязвим, нерешителен и лоялен" крал.

Новата книга разкрива малко известна страна на крал Хенри VIII и внушава, че абсолютният монарх не е бил толкоз застрашителен, както до момента е описван.

Трейси Борман е разкрила и анализирала писма на придворни чиновници на Хенри VIII. Доказателствата демонстрират, че Хенри VIII е бил извънредно деликатен към своя шут и "го е обсипвал с грижи". Също по този начин Хенри VIII е завещал обилно завещание на Томас Коарден, който е оглавявал кралската канцелария за пиршества, забави и театрални представления. "Той не заслужава карикатурния облик, който е общопризнат и който презираме", споделя Борман, представена от "Дейли мейл".

Хенри VIII е прочут от епохи като един от най-страшните британски монарси, един самонадеян автократ, който не се е тормозил да се разведе с две от съпругите си, а други две да обезглави.

Но съгласно нова книга за скандалния монарх от династията на Тюдорите, Хенри VIII има и друга страна от характера, която е "уязвима, несигурна и лоялна".

Позовавайки се на непокътнатите документи на придворни на краля, в това число и на прислужниците му, бръснарите, лекарите и шутовете, наложеният историк Трейси Борман открива доста доказателства, които приказват, че Хенри VIII е надалеч от облика на грубия тиранин, в който историята го е трансформирала. Авторката споделя, че „ Хенри VIII е изучаван по-скоро през очите на съпругите, в никакъв случай през погледа на мъжете и проучването предлага изцяло нова позиция. "

Например, измежду сметките за семейството и писмата, съхранявани в Националния списък, Британската библиотека и частни сбирки, Борман открива, че Хенри се е грижил безрезервно за своя шут Уит Сомер, който евентуално е изпитвал обучителни усложнения и го е дарявал с облекла. Борман, изяснява: "Домакинските сметки демонстрират, че бил назначен "пазител", който да се грижи за шута, а Хенри му е оказвал непрекъснати грижи и внимание до самия завършек на неговия живот.'

Други писма на придворни разкриват, че кралят е бил извънредно непосредствен със своя доктор Уилям Бътс. Това другарство значително е провокирало недоволството на придворните, защото е известно, че Бътс е имал радикални религиозни възгледи и може би той е повлиял на решението на Хенри VIII да скъса с католическата черква. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР