Грешна е тезата, че прокуратурата трябва да се ползва със

...
Грешна е тезата, че прокуратурата трябва да се ползва със
Коментари Харесай

Иван Брегов: Прокуратурата се поставя в ситуация на реплика на обществените процеси, вместо да ги отчита |

Грешна е тезата, че прокуратурата би трябвало да се употребява със същия статут на самостоятелност като съда. Това разяснява Иван Брегов от Правната стратегия на Института за пазарна стопанска система пред БНР. " Макар и да не е инструмент в ръцете на Бога, прокуратурата е инструмент за осъществяване на наказателната политика и като такава би трябвало да дава доклад по някакъв метод ", бе безапелационен Брегов.

" Прокуратурата се слага в обстановка, при която желае да е имитация на публичните процеси. Вместо да ги регистрира и приема като рецензия към себе си, просто се пробва да стои назад на това, което се случва в нашето общество, и това няма да свърши добре ", уточни той и посочи, че по този начин се подкопава работата на редовите прокурори.

Иван Брегов предвижда, че няма късмет основният прокурор да си тръгне преди приключването на мандата, " само че когато бъде сринато доверието в институцията, то е за доста дълго време ".

" 20 година основният прокурор е в тази система. Въпросът е за този интервал от време по какъв начин прокуратурата употребява сегашния си статут и за какво изтърва доста проблематични възли от обвързаната с политическите процеси престъпност ", акцентира Брегов. Той запита дали не е време да се търси смяна и " в тази смяна да забележим, в случай че ще укрепваме независимостта на редовия прокурор, кой му пречи в този момент да е самостоятелен и да повдига съществени обвинявания по висшите етажи на властта ".

Иван Брегов посочи, че и основният прокурор, и претендентът за член на Висшия правосъден съвет Евгени Иванов, които са в системата толкоз дълго, би трябвало да посочат " къде са техните самостоятелни резултати, някой оказвал ли им е напън, кой им е попречил да издигнат избрани обвинявания ".

По мотив прокурорския избор на нов член на Висш съдебен съвет през уикенда Брегов разгласи, че е почнало да става традиция да има единствено по един претендент за висока позиция. Това значи, че в тази общественост липсват разговор, сериозна мисъл и други възможности.

" Няма по какъв начин в такава среда да избуят по-смели отзиви на този стадий. 30 година се постанова този модел и той към този момент дава резултат на самовластие, единодушие и единоначалство ", е безапелационен Иван Брегов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР