Грешките са неотменима част от процеса на усъвършенстване, както при

...
Грешките са неотменима част от процеса на усъвършенстване, както при
Коментари Харесай

Петте грешки на начинаещия инвеститор

Грешките са неотменима част от процеса на рационализиране, както при вложенията, по този начин и във всяка друга област на човешкото знание. Но има и такива, които са допускани в продължение на десетилетия от десетки хиляди трейдъри и не е належащо да бъдат повтаряни, написа Profit.bg.

``
реклама

Още повече, че някои от най-грубите пропуски могат да доведат до пагубни последици за портфейла на начинаещия вложител, от които той може и да не успее да се възвърне.

Обикновено хората, които вършат първите си стъпки на финансовите пазари, подписват повече покупко-продажби и държат позициите си отворени за по-кратки интервали от време, спрямо професионалните вложители. А това значи, че рискът от струпване на неверни решения се усилва доста.  

Ето кои са петте най-често допускани неточности от начинаещите трейдъри:

1. Търговия без прелиминарен проект

Опитните вложители в никакъв случай не влизат на пазара, без да разполагат с в детайли създаден проект. Те са наясно с точния миг на влизане и евентуалните благоприятни условия за излизане от договорката, както и с оптималния риск, който са склонни да поемат.

Начинаещите рядко отделят време, с цел да чертаят такива проекти, което е доста груба неточност. А даже и да имат предварителна тактика, те доста постоянно я изоставят или стартират да я трансформират " в придвижване ", реагирайки на пазарните промени.

Другият проблем е обвързван с така наречен " гонене " на облагите. Ако дадена акция, показател, капиталов фонд или различен финансов актив се показва доста мощно през последните три или четири години, това значи единствено едно - трябвало е да инвестирате в него по-рано.

Сега позитивният тренд може би към този момент е на път да завърши. Неопитните вложители доста постоянно са склонни да купуват " на върха ", когато професионалните трейдъри към този момент стартират да понижават позициите си.

Освен това не е добра концепция да инвестирате без авансово заложен времеви небосвод. Ако желаете да натрупате средства за покупката на ново жилище, може би си коства да разгледате капиталовите благоприятни условия в малко по-близък проект - две, три или пет години.

Ако обаче задачата ви е да спестите пари за пенсиониране след 30 години, то не би трябвало да ви интересува какво ще се случи с пазарите в идващите няколко месеца.

И не на последно място по значимост, планирането на вложенията би трябвало да бъде съобразено с поетия риск. Ако даден актив предлага впечатляваща възвръщаемост, е наложително да си отговорите на въпроса с какви опасности е обвързвана тя.

2. Сключване на покупко-продажби без " защитни стопове "

Липсата на така наречен " поръчки за ограничение на загубите " (Stop-Loss Orders) е едно от най-явните доказателства за неналичието на прелиминарен проект. Това са поръчки, които затварят позицията автоматизирано при достигането на оптимално допустимата загуба.

Ограничаването на загубите е един от най-важните правила в търговията с финансови принадлежности, който начинаещите трейдъри са склонни да подценяват.

В доста от случаите те оказват да признаят, че са взели неверно решение и вместо да затворят губещата си позиция, не престават да я държат с вярата, че " пазарът ще се обърне ". Още по-опасно е така наречен " осредняване ".

Типичен образец за това е казусът, в който вложителят купува известно количество акции, пазарът потегля в противоположната посока, а вместо да затвори позицията си, той взима още акции с аргумента, че по този метод " междинната цена " на инвестицията му става още по-ниска. Трейдърът се надява, че когато цените стартират да порастват, той ще " избие " загубите от първичното си влагане.

Тази тактика обаче съвсем в никакъв случай не може да донесе триумф, защото вместо да лимитира загубите, тя гълтам от ден на ден средства за поддържането на актив, който на процедура носи негативна рентабилност.

Приемането на загубите без страст е умеене, което вложителите получават с времето и насъбрания опит. За страдание, отводът от признание на личните неточности от време на време може да коства прекомерно скъпо.

3. Твърде доста " маржин "

" Маржин търговията " е инструмент, който разрешава на вложителите да употребяват заемен капитал в допълнение към личните си средства. По този метод те могат да откриват по-големи позиции и надлежно да мултиплицират доходността от вложенията си. Същото обаче важи и за загубите.

Да кажем, че употребявате " маржин " от 10:1. Това значи, че с подадени по сметката ви за търговия 1000 $, можете да закупите скъпи бумаги, артикули или валути в размер на 10 000 $. Ако цената им се увеличи с 5%, то вие ще реализирате облага от 500 $, което прави 50% от първичната инвестиция. Ако обаче се срине с 5%, на процедура ще загубите половината от капитала си.

Това е същността на така наречен " ливъридж " (от англ. leverage, или " лостов механизъм " ).  

Бихте ли купили акции с кредитната си карта? Най-вероятно не. Използването на прекомерно огромен " маржин " обаче съставлява нещо сходно. Най-добрият съвет към начинаещите вложители и да употребяват заемния капитал спестовно и в случай че решат да търгуват " на маржин ", да наблюдават доста по-внимателно откритите си позиции.

В този случай " стоповете " са безусловно наложителен детайл от търговията.

" Ливъриджът " е нож с две остриета, който доста постоянно притегля начинаещите вложители. Те стартират да мечтаят за " огромните облаги " и опцията да ръководят огромни позиции с депозирането на скромни средства, само че в действителност рискът, който поемат с потреблението на маржин от 100:1 или 200:1 (какъвто оферират някои брокери), е голям.

При " ливъридж " от 100:1 възможна смяна в цената на базовия актив с 1% може да изтрие целия ви капитал.  

4. Липса на диверсификация

Поговорката " не слагай всички яйца в една кошница " важи с особена мощ в света на финансовите пазари. Портфейл, в който влизат активи с друг профил, е най-хубавата застраховка против губещите вложения.

Когато капиталът е разпределен отмерено, според от рисковия профил на всяко от вложенията, заплахата от внезапни промени в цените при някои от активите се обезврежда от останалите.

Освен това изследванията в дълготраен проект демонстрират, че множеството портфолио мениджъри и ръководените от тях капиталови фондове реализират по-слаба рентабилност от пазарните показатели. Или с други думи, множеството професионални вложители не съумяват да " надхитрят " пазара.

От тази позиция, доста от начинаещите трейдъри прекомерно наивно считат, че тяхната тактика е неповторима и безусловно ще им донесе по-висока рентабилност от междинната за пазара. В множеството случаи това допускане е неверно.

Много е евентуално да постигнете по-добри резултати, в случай че просто разпределите средствата си отмерено измежду така наречен " сини чипове " (най-ликвидните компании от водещия борсов индекс), в сравнение с да се пробвате да откриете идната " компания еднорог ".

Ако въпреки всичко сте уверени, че желаете да управлявате портфейла си интензивно, а не да следвате придвижванията на показателите, направете всичко допустимо да покриете оптимално необятен диапазон от вложения и да не зависите от представянето на една-единствена компания, валута или суровина. 

5. Следване на " стадото "

Една от най-често допусканите неточности от начинаещите вложители е първосигналната реакция на пазарните придвижвания. Това, че една акция е поскъпвала непрестанно през последните два месеца, не значи, че ще продължи да го прави и през идващите два. Дребните играчи имат навика да се включват в покупките, когато огромните вложители (т. нар. " умни пари " ) към този момент търсят способи за излизане от пазара.

Истина е, че една от най-старите поговорки във финансовите среди гласи " трендът е твой другар " (trend is your friend). Това значи, че в множеството случаи не е добра концепция да се плува " против течението ", само че все пак опитните вложители усещат по кое време пазарът става прекомерно " претъпкан " и е време за продажба.

Груба неточност е да разчитате единствено на непознатите разбори и на мненията, които чувате или четете във финансовите медии. За всеки вложител е извънредно значимо да си " напише домашното ", да начертае капиталов проект, съгласуван със личния му рисков профил и да го следва, без значение от турбуленциите на пазара.

А анализите на специалистите могат да се употребяват просто като " различни " отзиви за настоящата обстановка.

Много начинаещи вложители имат вяра сляпо в теорията за пазарната успеваемостта и смятат, че не е належащо да вършат лични разбори, защото цялата информация за финансовите активи към този момент е калкулирана в тяхната цена. Истината обаче е, че детайлният взор върху финансовите доклади на дадена компания може да ви разкрие доста детайлности и евентуални възомжности за облага. 

Най-голямата изгода от съставянето на предварителни проекти и подробни тактики за търговия обаче е ограничението до най-малко на заплахата от прибързани решения. Повечето прохождащи тейдъри бързат да влязат на пазара, с цел да не пропуснат " огромната облага ".

Те са склонни да търгуват прекомерно постоянно, без да са изследвали съответния актив от всички гледни точки. А това ги кара да се обвързват прочувствено със своите решения и да губят умеенето да разсъждават трезво за обстановката на пазара.

Това постоянно води до финансови загуби, а в дълготраен проект - до подкопаване на доверието в личните благоприятни условия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР