Грешките при разходите от бюджета на Европейския съюз (ЕС) са

...
Грешките при разходите от бюджета на Европейския съюз (ЕС) са
Коментари Харесай

Грешките в разходите на ЕС са се увеличили

Грешките при разноските от бюджета на Европейския съюз (ЕС) са се нараснали. Това са открили от Европейската счете палата (ЕСП), оповестиха от пресцентъра.

В своя Годишен отчет инспекторите заключават, че докладите на Европейски Съюз за финансовата 2021 година дават точна и ясна визия за положението , а приходите могат да се смятат за незасегнати от неточности.

Но заплащанията не престават да съдържат доста равнище на неточности.

Одиторите също по този начин показват опасности във връзка със средствата на Европейски Съюз, предоставени в отговор на рецесията от ковид и военната експанзия в Украйна. За пръв път отчетът съдържа настрана мнение по отношение на краткотрайния инструмент за възобновяване на Европейски Съюз — Механизма за възобновяване и резистентност (МВУ).
 Европейската счете палата с позитивно мнение за докладите на Европейски Съюз, само че регистрира неточности при разноските
Европейската счете палата с позитивно мнение за докладите на Европейски Съюз, само че регистрира неточности при разноските

Според инспекторите, общото равнище неточности при разноските от бюджета на Европейски Съюз се е нараснало през 2021 г на 3 % (2020 година: 2,7 %). Почти две трети от одитираните разноски (63,2 %) се правят оценка като високорискови, което също съставлява нарастване спрямо 2020 година (59 %) и предходните години. Правилата и критериите за допустимост, прилагани към този тип разноски, постоянно са комплицирани и по тази причина вероятността от неточности при тях е по-голяма. Високорисковите разноски не престават да съдържат значително равнище на неточности, почти 4,7 % през 2021 година (2020 година: 4,0 %).

Както и в предходните две години, грешките при високорисковите разноски са необятно публикувани и заради това те дават негативно мнение по отношение на разноските на Европейски Съюз за 2021 година

Изчисленият от ЕСП % неточности не съставлява оценка на равнището на измамите, неефективността или разхищенията. Той дава визия за размера на средствата, които не са били употребявани напълно в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз и националните правила. По време на своята работа обаче инспекторите откриха и 15 случая на хипотетична машинация (в съпоставяне с шест случая през 2020 г.). Те рапортуваха за тези случаи на Европейската работа за битка с измамите (OLAF), която към този момент е почнала пет следствия. Един случай е докладван редом и на Европейската прокуратура, дружно с един спомагателен случай, който ЕСП откри през 2021 година

" В подтекста на избухналата война в Украйна, дефицита на сила, пандемията от ковид и изменението на климата Европейски Съюз е заставен да преодолява по едно и също време последствията от невиждана поредност от рецесии ", съобщи ръководителят на ЕСП Тони Мърфи. " Тази конюнктура основава по-големи опасности и провокации за финансите на Европейски Съюз и прави още по-важно Европейската комисия да ги ръководи надеждно и дейно. Дейността на ЕСП има значимо значение за постигането на тази цел. "

Тази година одитът обхвана за първи път Механизма за възобновяване и резистентност — главния съставен елемент на пакета на Европейски Съюз от 800 милиарда евро " NextGenerationEU " (NGEU), който има за цел да смекчи икономическите последствия от пандемията. За разлика от бюджетни разноски на Европейски Съюз, които се основават на правилата на възобновяване на разноски и на съблюдаване на избрани условия, по Механизма за възобновяване и резистентност страните членки получават средства при постигането на авансово избрани основни стадии или цели. През 2021 година е осъществено единствено едно заплащане по МВУ — към Испания. Одиторите откриха, че една от 52-те етапни цели, включени в испанското искане за заплащане, не е била напълно изпълнена, само че не смятат въздействието от това за значително. Одиторите обаче откриха недостатъци в метода, по който Комисията прави оценка етапните цели и приканват за усъвършенствания в бъдещите оценки от този тип.

Одиторите означават, че спазването на други правила на Европейски Съюз и национални правила не е част от оценката на Комисията по отношение на законосъобразността и редовността на заплащанията по МВУ и затова това не е включено в мнението на ЕСП. Този аспект ще бъде прегледан настрана в бъдещи одити, когато Европейската комисия завърши работата си в това отношение. Освен това успеваемостта на другите промени, свързани с основните стадии, е по-скоро тематика за бъдещи съответни специфични отчети.

Общата експозиция на бюджета на Европейски Съюз към евентуални бъдещи отговорности се е нараснала повече от два пъти през 2021 година — от 131,9 милиарда евро на 277,9 милиарда евро. Това се дължи основно на издаването на 91 милиарда евро облигации за финансиране на пакета NGEU и нарастване на финансовата помощ с 50,2 милиарда евро, с цел да се помогне на страните членки да защитят засегнатите от пандемията работни места и служащи.

Одиторите също по този начин предизвестяват за рисковете, които войната в Украйна поражда за бюджета на Европейски Съюз. В края на 2021 година размерът на непогасените от Украйна заеми по разнообразни стратегии на Европейски Съюз е 4,7 милиарда евро. Европейската капиталова банка също е отпуснала заеми за Украйна, обезпечени с гаранции от Европейски Съюз, на стойност 2,1 милиарда евро.

Неразплатените поети отговорности от бюджета на Европейски Съюз са намалели през 2021 година, основно заради забавяния в усвояването на средствата при споделено ръководство по МФР за интервала 2021—2027 година, и възлизат на 251,7 милиарда евро в края на 2021 година (2020 година: 303,2 милиарда евро). Въпреки това общият размер на неизплатените поети отговорности (включително 89,9 милиарда евро за NGEU) е достигнал рекордно високо ниво от 341,6 милиарда евро. ЕСП показва, че не престават да съществуват обилни разлики в усвояването от страна на страните членки на европейските структурни и капиталови фондове (ЕСИФ) от бюджета за интервала 2014—2020 година Докато Ирландия, Финландия и Кипър да вземем за пример са поискали повече от три четвърти от отпуснатите им средства, трите страни от Европейски Съюз с най-ниска степен на асимилиране (Хърватия, Словакия и Малта), са употребявали единствено малко над половината от сумите, разпределени за тях.
 Разходите на Европейски Съюз не престават да са наранени от неточности
Разходите на Европейски Съюз не престават да са наранени от неточности

Одиторите приканват за положително финансово ръководство на средствата

В отчета си инспекторите показват писменото съобщение, изпратено на Унгария от Комисията през април 2022 година, даващо старт на процедурата, която може да докара до ограничения против страната членка за неспазване на върховенството на закона. В своя Годишен отчет за ръководството и осъществяването (ГДУИ), съдържащ съществена информация за нейния вътрешен надзор и финансово ръководство, Комисията не разкрива по какъв начин това съобщение би се отразило на разноските в Унгария.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР