Грешен тайминг избраха авторите на поредната хибридна атака срещу главния

...
Грешен тайминг избраха авторите на поредната хибридна атака срещу главния
Коментари Харесай

Кой има интерес от писмото на Уорън Дейвидсън срещу Иван Гешев

Грешен тайминг избраха създателите на следващата хибридна офанзива против основния прокурор.

 

На 23 декември в късния следобяд във фейсбук се завъртя адресирано до финансовия министър на Съединени американски щати писмо, завършващо с подписа на конгресмена републиканец Уорън Дейвидсън.

Писмото съдържа добре познати у нас манипулативни внушения и оскърбителен изказвания, изговаряни постоянно от политици като Кирил Петков и други, както и от укриващи се от правораздаването персони като Цветан Василев.

 

Двете страници текст, парафирани от американския политик, дотолкоз звучаха като декларация, изчетена от парламентарната естрада от някогашната правосъдна министърка Надежда Йорданова  или от ръководителя на групата на „ Продължаваме промяната “ Андрей Гюров, че в началото мнозина се усъмниха в достоверността на писмото. Наложи се в късните часове, българско време, в петък Дейвидсън да удостоверява в обществените мрежи достоверността на своя автограф, подложен под явно непознат текст.

 

Бързата реакция на члена на Камерата на представителите на Съединени американски щати сподели недвусмислено, че някой от София държи директна връзка с американския политик, който пък наподобява е приел да бъде част от продължителна пропагандна акция против обвинител №1.

 

Доказателства в тази посока пристигнаха два дни по-късно, когато точно на Коледа един от пропагандните рупори на хибридната война против прокуратурата – изданието BIRD, разгласява спешен разбор, който имаше за цел да „ допише “ писмото на конгресмена. Нуждата от спомагателни обяснения единствено удостоверява, че неправилното откъм време и място на обявяване на писмото, а и изцяло погрешното му наличие, не е дало търсения обществен резултат. Разясненията на BIRD надали ще оказват помощ за раздухването на хибридната офанзива, само че сигурно повдигат завесата и разкриват кои в реалност са създателите на писмото на американския политик.

 

Всички дейности на забърканите сочат, че е в ход опит един характерен лобистки акт на политик – писмо с погрешно, а на моменти и клеветническо наличие, да бъде показан у нас като формален дипломатически демарш*. А разликата сред двете е извънредно сериозна, въпреки малко на брой у нас да си дават сметка за това.

 

В съответния случай – налице е писмена позиция на един от 450-те членове на Конгреса на Съединени американски щати, която не ангажира по никакъв метод нито Републиканската партия, още по-малко формалните американски управляващи – било от Департамента по финансите на Съединени американски щати, Държавния департамент или даже американското посолство в София. 

 

Писмото на американския конгресмен изтече първо от варненска активистка на „ БОЕЦ “

 

И няма по какъв начин да е друго, в случай че даже единствено проследим по какъв начин в България се разбра за писмото на никому незнайния до момента у нас конгресмен от Охайо. Снимки от документа бяха оповестени в персонален профил на дейна в обществените мрежи дама от Варна, активистка на протестърското съдружие „ БОЕЦ “ с водач Георги Георгиев, който в никакъв случай не е криел близостта си с някогашния притежател на банкрутиралата КТБ Цветан Василев. Пълна мистерия е по какъв начин варненката Татяна Кристи се е сдобила с писмото на конгресмена преди въобще той да е дал публичност на своята позиция, пък била тя и лобистка. Цели осем часа след варненската активистка на „ БОЕЦ “ Уорън Дейвидсън е заставен да удостоверява в профилите си във фейсбук и туитър, че неговият автограф е подложен под публично писмо, с чието наличие евентуално въобще не е наясно.

 

Списъкът „ Магнитски “ с българи е и на база следствия на прокуратурата

 

А в действителност в написаното от различен и подписано от Уорън Дейвидсън писмо освен, че няма нещо незнайно, само че пък за сметка на това има доста лъжи. При това неведнъж и даже писмено опровергавани, било то персонално от основния прокурор или от разнообразни институции. Абсурдно е да се твърди, че Гешев неглижирал глобите по закона „ Магнитски “, наложени по отношение на български жители.

 

Та, нали против половината от глобените у нас има наказателни производства, на база на които са включени в листата на Департамента на финансите на Съединени американски щати. Пример за това са общо 19-те обвинявания против Васил Божков, поради които той е в Дубай към този момент близо три години. Що се отнася до депутата Делян Пеевски, обществено знае се, което и от партията му Движение за права и свободи неведнъж са подчертавали, че той е глобен по сигнали и изказвания на кръга към медийния монополист Иво Прокопиев. 

 

Неверни са и внушенията, че прокуратурата е станала причина за рухването на пирамидата КТБ. Вече осем години е налице наказателно дело за банкрута на банката, а в кориците към него се съдържа и експертиза на самостоятелни интернационалните инспектори, сочеща, че виновността за банкрута е на някогашния притежател на трезора.

 

Гешев гони съветски шпиони, до момента в който Дейвидсън минава за покровител на Путин в Конгреса

 

Като по какъв начин тъкмо Гешев би могъл да е опасност за НАТО, както се твърди в писмото, в случай, че точно под негово управление българската прокуратура нанесе съществени удари против активността на съветската разследваща агентура у нас. От 2019 година насам от страната, единствено на база на следствия на ДАНС и прокуратурата, бяха изгонени една дузина съветски шпиони, ползващи се с дипломатическо прикритие. Разкрита бе и цяла група за шпионаж с присъединяване на някогашни и настоящи български военни разузнавачи, които против възнаграждение са предоставяли секретна информация, в това число и касаеща НАТО, на съветските секретни служби. 

 

Писмо за политическа приложимост

 

Преди още това да е станало ясно – същинско ли е писмото на Дейвидсън, за което в България разбрахме от Татяна Кристи и депутатът от „ Продължаваме промяната “  Иван Христанов към този момент ликуваше в обществените мрежи. И двете политически обединения въпреки всичко имат за приоритет отстраняването на сегашния основен прокурор Иван Гешев, а оттова и слагането на държавното обвиняване под партиен надзор.

Реакцията на Христанов има своето пояснение и във обстоятелството, че в действителност писмото на конгресмена цитира голям брой уеб сайтове, известни с това, че интензивно поддържат Политическа партия и Демократична България, а в това време разгласяват всевъзможни публикации против политическите им съперници и несъмнено против основния прокурор.

 

Не е загадка, че Иван Христанов е извънредно непосредствен до създателите от BIRD Димитър Стоянов и Атанас Чобанов. 

 

Защото точно Уорън Дейвидсън е измежду шестимата американски конгресмени, на които е лепнато клеймото „ Отборът на Путин “. Републиканецът е прочут във Вашингтон като неприкрит критик на поддръжката на Съединени американски щати за Украйна. Дори единствено този факт е задоволителен, с цел да покаже, че позицията на американския политик за българския основен прокурор показва само персоналното му мнение или по-точно това на кръговете, които са съумели да го ангажират в позагубилата движение хибридна война на сенчести политико-икономически кръгове у нас против българския обвинител №1. 

 

Политическият залог обаче е огромен. Защото Иван Христанов от Политическа партия пък се заканва към този момент единствено във фейсбук, че щял да подхваща нарочни дейности по отношение на основния прокурор още на 26 декември. Вероятно от мощна превъзбуда е пропуснал обстоятелството, че поради Коледа този понеделник е почивен ден и за някакви институционални дейности ще му се наложи да изчака най-малко до четвъртък. Така или другояче, Христанов не предприе нищо на 26-ти.

 

Санкции по писанията на обвинения Цветан Василев

 

Така разумно се стига до извода, че създателите на псевдодемарша против Гешев наподобява са избързали и не са уцелили точния миг за деяние или както се споделя в Съединени американски щати – „ wrong timing “.

 

Няма друго пояснение за това, че на 22 декември в последния миг преди настъпването на двуседмичните Коледни празници в Капитолия една от последните задания на един конгресмен ще е да праща писмо до секретаря по финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън поради въпрос, който има само вътрешнополитическо значение в България.

 

Писмото може би ще докара до наказания за основния прокурор, гадателствал един от създателите му „ под прикритие “. Ако наказания се постановяваха по писанията на обвинения Цветан Василев из уеб сайтове и във фейсбук, то какво щеше да е останало от върховенството на закона, да не приказваме за междудържавните връзки в тези рискови за сигурността времена. 

 

От всичко дотук излиза наяве, че създателите на следващата офанзива против Гешев или са дилетанти, или дотолкоз са изнервени и несигурни в личните си дейности, че сами провалят схемите си.

 

Самоубийствено от ПР и медийна позиция е да пускаш писмо от американски конгресмен, с което искаш да постигнеш елиминирането на основния прокурор на страна от Европейски Съюз през фейсбука на протестърка, освен това в деня преди Бъдни вечер и последващите пет почивни дни.

 

Освен, в случай че не ти се е наложило да бързаш, тъй като си обезпокоен от дейности на прокуратурата, която се опитваш да дестабилизираш. 

 

Интерес от писмото на Уорън Дейвидсън, за който не е известно до този миг въобще да е проявявал интерес към протичащото се освен у нас, а въобще в Югоизточна Европа, имат мнозина в България.

 

И това се вижда, както по заглавията в избрани медии, по този начин и от политическите реакции. А в действителност, създателите на следващата пропагандна офанзива против Иван Гешев, би трябвало да си дават сметка, че той може да се окаже печеливш. Особено, в случай че очакваш с едно погрешно откъм наличие лобистко писмо, да разрушиш една от последните останали постоянни в страната институции – прокуратурата.

 

*Дема́рш (от френски език) e изказване на държавното управление или дипломатическите органи на една страна към държавното управление на друга страна. Демарш се употребява в случаи, когато нормалните дипломатически средства не дават резултат, а обстановката изисква съответни и бързи дейности.

 

Източник: Труд

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР