Гренландия губи лед 7 пъти по-бързо, отколкото през 90-те години

...
Гренландия губи лед 7 пъти по-бързо, отколкото през 90-те години
Коментари Харесай

Гренландия губи лед 7 пъти по-бързо

Гренландия губи лед 7 пъти по-бързо, в сравнение с през 90-те години на предишния век. До това умозаключение доближи интернационален екип от близо 100 откриватели, които са анализирали всички сателитни фотоси за интервал от 26 години.

С други думи, доста е евентуално равнището на морското ниво да доближи до 67 см през 2011 – т.е. със 7 см повече от прогнозите, направени от Intergovernmental Panel on Climate Change (Междуправителствения панел за климатични промени / МПКП). Това от своя страна може евентуално да заплаши живота на 400 млн. души (а не на 360 млн., както в началото се очакваше).

От 1992 година насам Гренландия е изгубила 3,8 трилиона тона лед и темпото на загуба на ледена завивка се форсира - от 33 милиарда тона на година през 90-те година на предишния век до 254 милиарда тона на година сега. Това съставлява нарастване от седем пъти през последните три десетилетия.

Учените насочат предизвестие, макар че проучването демонстрира, че темпът на загуба на лед се е забавил сред 2013 и 2017 година Това съответствува с интервал на изстудяване на океаните и атмосферните температури. Учените също по този начин акцентират, че няма значение какви ограничения ще бъдат подхванати за ограничение на световното стопляне, тъй като бавният развой на размразяване на леда ще продължи десетилетия.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР