Гръцкото правителството планира да приеме пакет от мерки – от

...
Гръцкото правителството планира да приеме пакет от мерки – от
Коментари Харесай

Гърция обяви планове за нови данъчни облекчения

Гръцкото държавното управление възнамерява да одобри пакет от ограничения – от понижение на Данък добавена стойност за разнообразни артикули до надбавка за пенсионерите. Това разгласи министър-председателят Алексис Ципрас на конференция във вторник. Промените идват в навечерието изборите за Европейски парламент и месеци преди парламентарните избори в страната, което навежда на мисълта, че министър председателят търси поддръжка от гласоподавателите за себе си и неговата лява партия СИРИЗА.

Какво включват ограниченията

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Дойде време саможертвите на гръцкия народ да бъдат оправдани ", съобщи Ципрас при оповестяването на новите ограничения. По думите му Данък добавена стойност върху храните ще бъде понижен от 24% на 13%, а на тока и газа – от 13% на 6%. С 2 прочие пункта до 11% ще бъде понижена и данъчната ставка за настаняване в хотели. Още 800 млн. евро пък ще бъдат заделени от бюджета за въвеждането на нова добавка към пенсиите. Мерките ще влязат в действие в мощ в интервала 2019-2021 година

Премиерът също по този начин разгласи проекти за пакет от тласъци за стопански напредък. Правителството счита да отстрани така наречен " взаимен налог " за работещите с годишен приход под 20 хиляди евро и да го понижи за всички останали от идната година. Очаква се и корпоративният налог да бъде понижен от 28% на 25% до 2021 година, оповестява Reuters.

Ангажиментът към кредиторите

Според гръцкото електронно издание Ekathimerini ограниченията за тази година ще костват на бюджета 1.1 милиарда евро, а тези за 2020 година – още 3.2 милиарда евро, което ще наложи предоговаряне на изискванията с гръцките кредитори за поддържане на 3.5% примитивен бюджетен остатък. Правителството в Атина възнамерява да понижи тази цел до 2.5%, написа Bloomberg, като за задачата би трябвало да бъдат трансферирани 5.5 милиарда евро от държавните парични запаси в блокирана сметка като гаранция към кредиторите. Управляващите към момента не са показали този проект на кредиторите, написа изданието.

" Ангажиментът на гръцкото държавно управление в подтекста на програмата на ЕМС и на средносрочните ограничения за облекчение на дълга е доста явен: контрактуваната цел за примитивен остатък до 2022 година е 3.5% от Брутният вътрешен продукт ", съобщи представител на Европейския механизъм за непоклатимост, малко откакто гръцкото държавно управление разгласи проекта си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР