Гръцкото правителство заяви, че ще затвори съществуващи, силно пренаселени лагери

...
Гръцкото правителство заяви, че ще затвори съществуващи, силно пренаселени лагери
Коментари Харесай

Гърция закрива бежанските лагери на островите

Гръцкото държавно управление съобщи, че ще затвори съществуващи, мощно пренаселени лагери на островите Лесбос, Хиос и Самос и ще ги размени с нови затворени уреди с потенциал за най-малко 5 000 души всеки.

В трите лагера, които ще бъдат затворени, понастоящем живеят над 27 000 души при ужасни условия, поради което има многократни рецензии от групи за човешки права и Съвета на Европа. Те имат потенциал за едвам 4 500 души.

По-малките лагери на островите Кос и Лерос също би трябвало да бъдат преустроени по същата линия и разширени.

Вместо да им бъде разрешено да се придвижват свободно отвън лагерите, търсещите леговище към този момент ще бъдат затворени, до момента в който им бъде възложен статут на бежанци и преместени в континенталната част или не бъдат отхвърлени и върнати назад в Турция, обявиха публични представители.

Правителството даде обещание да реалокира 20 000 лица, търсещи леговище, в лагери в континенталната част до началото на 2020 година

Новото консервативно държавно управление, което пристигна на власт през юли, към този момент одобри закон за увеличение на условията за леговище на мигрантите и пое ангажимент за разполагане на спомагателни гранични патрули.

Ще бъдат оповестени и нови критерии за действието на Неправителствени организации групи, помагащи на мигранти, доста от които са избягали от войната в Сирия.

" Само тези (НПО), които дават отговор на условията, ще останат и ще продължат да работят в страната ", заяви заместник-министър на защитата Стефанис.

Премиерът Кириакос Мицотакис упрекна във вторник Европейския съюз, че третира страните по външните граници на блока като комфортни места за паркинг на мигранти.

" Европа вижда в страните на идване като Гърция комфортно място за паркинг на бежанци и мигранти. Това европейска взаимност ли е? Не! Повече няма да одобряваме това. "

Международната организация за миграция предишния месец съобщи, че лагерите в континенталната част на Гърция към този момент са съвсем цялостни или пренаселени.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР