Гръцкото правителство реши да изгони двама руски дипломати и забрани

...
Гръцкото правителство реши да изгони двама руски дипломати и забрани
Коментари Харесай

Гърция гони двама руски дипломати

Гръцкото държавно управление реши да изгони двама съветски дипломати и забрани влизането на други двама в страната. Решението е подбудено от това, че съгласно Атина представителите на Москва се намесват във вътрешните работи в Гърция и работят против гръцката национална сигурност, заяви в. „ Катимерини “.
Атина упреква съветските дипломати, че са пробвали да се снабдят с информация и да подкупят гръцки държавни чиновници. Според управляващите обаче тези планове са останали неосъществени, показва БГНЕС.
Източниците на "Катимерини " настояват, че Москва пробва с подкупи да въздейства върху общини и митрополити и да придобие въздействие в Атон. Руските управляващи също по този начин желали да се намесят в съглашението сред Гърция и Македония за името.
През последните две години напрежението сред Атина и Москва пораства заради свързани с районната сигурност аргументи.
Според високопоставени дипломатически източници Атина е призовала към неотложно експулсиране на двама руснаци, в това число служителя на посолството Виктор Яковлев и още двама души. Същите източници настояват, че решението е подбудено от редица координирани старания за разширение на съветското въздействие в Гърция, в това число и посредством дейности на Имперското палестинско православно общество.
Атина не експулсира съветски служители на реда след обвиняванията на Лондон към Москва по случая "Скрипал ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР