Гръцкото правителство реши да изгони двама руски дипломати и да

...
Гръцкото правителство реши да изгони двама руски дипломати и да
Коментари Харесай

Гърция реши да изгони руски дипломати

Гръцкото държавно управление реши да изгони двама съветски дипломати и да забрани на още двама да влизат в страната, като ги упрекна, че се бъркат във вътрешните работи на страната и осъществят противозаконна активност, която нанася вреди на националната сигурност ма Гърция, заяви електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, представено от организация „ Фокус ".

По-конкретно, Атина упреква съветските дипломати, че са се опитвали да добият и предадат значима информация, както и да подкупят гръцки държавни чиновници, което обаче е било осуетено, написа изданието. Случаят вади на напред във времето напрежението сред Гърция и Русия, което нараства през последните две години поради съображения от сферата на районната сигурност, както отбелязва вестникът.

Съгласно думите на високопоставени гръцки дипломатически източници, Атина желае неотложно експулсиране на двамата дипломати, в това число служителят в съветското посолство Виктор Яковлев и изгонването на още двама.

Същите източници означават, че самодейността е провокирана от многочислени координирани старания за увеличение на съветското въздействие в Гърция, в това число, с изключение на всичко друго, активността на Имперското православно палестинско общество.

Въпреки последните събития, както са декларирали източниците на „ Катимерини ", Гърция продължава да желае положителни връзки с Русия и предизвиква другарството сред двата народа, само че това може да се случи единствено в случай че всяка от страните се преценява със суверенитета на другата.

Те показват също деликатната позиция на Атина по случая „ Скрипал ", когато тя не последва другите западни страни в гоненето на съветски дипломати, нещо което бе приветствано в Москва. Въпреки опитите на гръцкото държавно управление да поддържа връзките с Русия на положително равнище, означават източниците на изданието, напоследък разнообразни кръгове, свързани с съветските ползи са се бъркали във вътрешните работи на Гърция.

Както настояват източниците на „ Катимерини ", тези кръгове са се опитвали да повлияят на общини, митрополити от ГПЦ и да получат още по-голямо въздействие на Атон посредством подкупи. Неназованите информатори на изданието показват също напъните на Москва да се намеси в сензитивен вътрешен въпрос за Гърция като съглашението с БЮРМ (Бивша югославска република) за името и по този метод се вреди на ролята на Атина на Балканите.

Те прибавят, че решението за експулсациите се отнася единствено до избрани персони и не трансформира като цяло положителните планове на Гърция към Русия.

Източниците на „ Катимерини " прибавят, че в случай че Москва предприеме „ ответни ограничения ", това единствено ще докара до в допълнение утежняване на връзките. Същевременно, те показват обстоятелството, че нито един чиновник на гръцките дипломатически и консулски представителства в Русия не е излязъл отвън строгите рамки на своята задача.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР