Гръцкото правителство планира да отдели разпределителната мрежа и търговските операции

...
Гръцкото правителство планира да отдели разпределителната мрежа и търговските операции
Коментари Харесай

Гърция иска да раздели газовата компания DEPA на три и да продаде 65% от активите

Гръцкото държавно управление възнамерява да отдели разпределителната мрежа и комерсиалните интервенции на газовата компания DEPA в обособени сдружения и да продаде 65% от двете нови компании, съобщи заместник-министърът на енергетиката Герасимос Томас. Консервативното държавно управление, което пристигна на власт в Гърция през юли, желае да форсира приватизацията в енергийния бранш и да притегли задгранични вложения след излизането на страната от дълготрайна дългова рецесия, оповестява Reuters.

Плановете

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Герасимос Томас съобщи, че се чака процесът по продажбата да стартира " напълно скоро ", най-вероятно в края на тази или началото на идната година. Останалите 35% от новите предприятия ще бъдат държани от петролната Hellenic Petroleum. Заместник-министърът на енергетиката сподели, че има мощен интерес от страна на задгранични вложители към сдружението, което внася газ от Русия, Турция и Алжир. " Вярваме, че приватизацията ще даде късмет мрежите за разпространяване в страната да се употребяват по-добре, както и да бъдат развити, защото в сегашния миг проникването на газ в страната е ниско ", сподели Томас.

Третата компания, която ще остане след разделянето, ще продължи да бъде държавна благосъстоятелност и ще дава отговор за газовите връзки, в това число и за трансграничната връзка за природен газ сред Гърция и България, ръководена от смесената компания IGB. Приватизацията на DEPA беше разисквана на последното съвещание на кабинета в четвъртък.

Предишното държавно управление беше узаконило разделянето на интервенциите на DEPA, като имаше за цел да продаде дял от 50.1% от бизнеса на дребно и миноритарен дял от дистрибуторските интервенции. Правителството на Мицотакис приготви законопроект за промени, както и възнамерява в допълнение либерализиране на енергийния бранш в страна и реформиране на държавната електроенергийна компания PPC.

Министърът на енергетиката Костис Хацидакис сподели, че законопроектът планува гъвкави контракти за заплати, които ще подтикват назначенията в PPC, както и анулация на 75-процентовата отстъпка от сметките за електрическа енергия за чиновници и пенсионери, която е в действие от 1990 година насам. Той добави, че ще бъдат изменени и изискванията за непринудено овакантяване на чиновници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР