Гръцкото правителство е внесло в парламента снощи законопроект за разширяване

...
Гръцкото правителство е внесло в парламента снощи законопроект за разширяване
Коментари Харесай

Гърция се разширява в Йонийско море

Гръцкото държавно управление е внесло в Народното събрание нощес законопроект за разширение на териториалните води на страната в Йонийско море от 6 на 12 морски благи след договаряния със съседите в района Италия и Албания, съобщи Ройтерс.

Законопроектът не визира териториалните водите в Егейско море край южните и източни крайбрежия на Гърция, отбелязва организацията, като напомня, че Гърция има спор с Турция за морските граници в този регион.

Гърция и Италия подписаха към този момент съглашение за морските граници, разграничавайки изключителните си стопански зони в Йонийско море, до момента в който Атина и Тирана следва да договорят всички детайлности за морските си граници в Йонийско море и са отнесли разногласието си към Международния съд в Хага.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис се срещна с албанския си сътрудник Еди Рама в Атина през вчерашния ден.

В законопроекта, който се чака да бъде гласуван по-късно този месец, Гърция показва, че според Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право от 1982 година тя си резервира правото да реализира своите права в други елементи на своята територия.

Турция предизвестява, че сходна стъпка на Гърция в Егейско море, а точно разширение на териториалните й води до 12 морски благи, ще бъде мотив за война.

Напреженията сред Турция и Гърция ескалираха от предходната година по отношение на турските сондажи за въглеводороди в Източното Средиземноморие. Двете страни се договориха преди няколко месеца да възобновят проучвателните договаряния по противоречивите въпроси за морските граници след четиригодишно спиране, само че няма избрана датга за това.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР