Гръцкото правителство е решило да изгони двама руски дипломати и

...
Гръцкото правителство е решило да изгони двама руски дипломати и
Коментари Харесай

Гърция гони руски дипломати

Гръцкото държавно управление е решило да изгони двама съветски дипломати и да забрани влизането в страната на други двама, като ги упреква в интервенция във вътрешните работи на страната и противозаконни дейности против националната сигурност на Гърция, оповестява в. "Катимерини ".

Според Атина съветските дипломати опитвали да се снабдят и предадат значима информация, както и да подкупят гръцки държавни чиновници , което обаче се осуетило.

Случаят вади на напред във времето напрежението сред Гърция и Русия, което нараства през последните две години поради съображения от сферата на районната сигурност, както отбелязва вестникът.

Според високопоставени гръцки дипломатически източници Атина приканва за неотложно експулсиране на двама съветски дипломати, измежду които Виктор Яковлев от съветското посолство, и за експулсирането на още двама.

Източниците настояват, че против парично заплащане съветски дипломати са опитвали да придобият въздействие в общини, измежду митрополити в гръцката православна подчиненост, в Света гора. Дипломатическите източници на вестника загатват и старания на Русия да се намеси в сензитивен въпрос, като съглашението сред Гърция и Република Македония за името, и по този метод да засегне отрицателно ролята на Гърция на Балканите.

Те прибавят, че решението за експулсациите се отнася единствено до избрани персони и не трансформира като цяло положителните планове на Гърция към Русия.

Ситуацията се развива след многочислени координирани старания за разширение на съветското въздействие в Гърция, в това число посредством активността на Императорското православно палестинско общество.

Източниците показват, че Гърция продължава да желае връзки на положително съдействие с Русия и предизвиква другарските връзки сред двата народа, само че допълват, че това е допустимо единствено при ценене суверенитета на всяка от страните.

Същите акцентират деликатната позиция на Атина по случая "Скрипал “, когато тя не последвала другите западни страни в гоненето на съветски дипломати, нещо което бе приветствано в Москва.

Въпреки опитите на гръцкото държавно управление да поддържа връзките с Русия на положително равнище, означават източниците на изданието, напоследък разнообразни кръгове, свързани с съветските ползи са се бъркали във вътрешните работи на Гърция.

Същите прибавят пред "Катимерини “, че в случай че Москва предприеме "ответни ограничения “, това единствено ще докара до в допълнение утежняване на връзките.

Същевременно, те показват обстоятелството, че нито един чиновник на гръцките дипломатически и консулски представителства в Русия не е излязъл отвън строгите рамки на своята задача.

Русия отвръща на удара - гони 60 американски дипломати

Европейски Съюз отзовава за съвещания посланика си в Русия

Започна се, гонят съветски дипломати от Европейски Съюз и Америка

Лавров за изгонените дипломати: Това е шантажът на Съединени американски щати

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР