Гръцкият външен министър Никос Кодзиас подаде оставка, предаде местната телевизия

...
Гръцкият външен министър Никос Кодзиас подаде оставка, предаде местната телевизия
Коментари Харесай

Македония взе главата на гръцкия външен министър

Гръцкият външен министър Никос Кодзиас подаде оставка, съобщи локалната телевизия Skai TV, представена от обстоятелства.бг. Причина за решението му е спор с различен министър, обвързван с новото име на Македония. Според публикуваната информация Никос Кодзиас и Панос Каменос са се скарали по време на среща, свикана от премиера Алексис Ципрас.

Има информация, че е избухнал спор сред първия гръцки посланик Никос Кодзиас и министъра на защитата Панос Каменос. Кодзиас бе главният договарящ на Атина със Скопие за името на някогашната югославска република - проблем, който от години блокира опитите на Македония да стане част от НАТО и Европейски Съюз. Гърция се притеснява, че Македония може да има териториални искания към едноименната област в Гърция.

Военният министър е и водач на националистическата партия „ Независими гърци “. Той остро се опълчва на контракта с Македония, съгласно който страната си проправя пътя към Европейски Съюз, съгласявайки се на промени името си на Република Северна Македония. Разногласията в гръцкото държавно управление са довели до оставката на дипломата.

Все още няма изясненост каква ще е ориста на Македония, където неотдавна се организира референдум. Тезата за промяна на името събра голяма поддръжка, само че изборната интензивност беше слаба и референдумът няма наложителен темперамент за македонските депутати.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР