Гръцкият съд отхвърли днес предложението на прокуратурата лидерите на гръцката

...
Гръцкият съд отхвърли днес предложението на прокуратурата лидерите на гръцката
Коментари Харесай

Лидерите на Златна зора влизат в затвора

Гръцкият съд отхвърли през днешния ден предлагането на прокуратурата водачите на гръцката крайнодясна партия Златна зора да изтърпят наказванията си условно, заяви в електронното си издание " Катимерини ".
Още по тематиката
Ефективни присъди получиха общо 38 души, измежду тях Йоргос Рупакиас - физическият причинител на убийството на рапъра Павлос Фисас през 2012 г.; ръководителите на Златна зора - Никос Михалолякос, Илиас Касидиарис, Йоргос Герменис, Илиас Панайотарос, Янис Лагос, Христос Папас, Артемис Матеопулос, и други фрагменти на Златна зора, които са взели участие в незаконната активност на организацията.

На 14 октомври гръцкият съд разгласи Златна зора за незаконна организация в границите на процеса, почнал след убийството на Павлос Фисас. Физическият причинител Рупакиас беше наказан на пожизнен затвор, а водачите на партията - на отнемане от независимост за период от 13 години.

Условно ще изтърпят наказването си 12 обвинени. На тях им беше наложена възбрана да напущат страната, обвързване да се явяват два пъти в месеца в локалното полицейско ръководство и гаранция от 20 000 евро. Условни са присъдите на петима някогашни депутати на Златна зора.

Как реагираха бъдещи пандизчии

Горд съм, че отивам в пандиза поради концепциите си, съобщи водачът на Златна зора. Никос Михалолякос направи малко изказване пред събралите се пред дома му публицисти, съобщи Ройтерс. Той сподели, че е нападнат от " мръсна хунта " от политици и медии.

" Горд съм, че отивам в пандиза поради концепциите си. Историята и гръцкият народ ще отмъстят за нас ", съобщи той. Група поддръжници и членове на фамилията го приветстваха.

" Благодаря на стотиците хиляди гърци, които застанаха до Златна зора против една мръсна хунта, която съществува в медиите, в политическия живот на страната и в правораздаването ", добави Михалолякос.

Защо прокурорът предложи условни присъди

На правосъдното съвещание във вторник, 20 октомври, прокурорът Адамантия Иконому прикани всички присъди затвор за водачите и членовете на Златна зора да бъдат условни с претекста, че те нямат предходни прегрешения.

Председателят на съда Мария Лепениоту обаче сложи под въпрос изказванието на прокурора. Съдията също по този начин се усъмни в изказванието, че някогашният народен представител от Златна зора и сегашен евродепутат Янис Лагос не е нарушавал рестриктивните мерки по време на досъдебното произвеждане, акцентирайки решения, съгласно които го е правил.

Съдът даде време на юриста на Лагос да се опита да потвърди, че клиентът му не е нарушавал рестриктивните мерки и отсрочи произнасянето на присъдите.

Но през днешния ден съдът в Атина произнесе присъдите си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР