Гръцкият регулаторен орган за енергетика (РАЕ) издаде Решение № 671/2019,

...
Гръцкият регулаторен орган за енергетика (РАЕ) издаде Решение № 671/2019,
Коментари Харесай

IGB получи окончателно разрешително за старт на строителство на гръцка територия


Гръцкият регулаторен орган за енергетика (РАЕ) издаде Решение № 671/2019, с което „ Ай Си Джи Би “ АД получава лиценз за самостоятелен оператор на газопреносна мрежа (INGS). Лицензът, публикуван на 27 юни 2019 година и публично получен на 18 юли 2019 година касае гръцката права на газовия интерконектор с Гърция (проект IGB). Лицензът се издава за период от петдесет (50) години и изтича на 27/06/2069. Това се споделя в известие на компанията ICGB.

Лицензът дава право на „ Ай Си Джи Би “ АД да стартира построяването на плана, в това число на газопровода и спомагателните уреди и съоръжение на територията на Гърция.

Получаването на този лиценз съставлява голям прогрес, защото е последната стъпка към обезпечаването на регулаторния режим на плана IGB и гарантирането на сполучлив старт на строителството на газопровода на територията на Република Гърция.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се осъществя от смесеното капиталово сдружение „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, записано в България през 2011 година с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката обществена газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

В сходство с устава си, „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД следва да бъде притежател на газопровода IGB, като прави финансиране на реализацията му, разпределение на преносния му потенциал и приемане приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в региона на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в региона на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и планов потенциал до 3 млрд.м3/година в посока Гърция-България. В взаимозависимост от пазарния интерес към прилагане на по-голям потенциал и опциите на прилежащите газопреносни системи, потенциалът е планиран да се усили до 5 млрд.м3/година, като следва развиването на пазара и по този метод позволявайки назад подаване (от България към Гърция) с в допълнение създаване на компресорна станция. Налице е подписан Меморандум за съгласие сред „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД и TAP AG по отношение на взаимни дейности по отношение на бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР