Гръцкият регулаторен орган за енергетика (РАЕ) издаде лиценз на Ай

...
Гръцкият регулаторен орган за енергетика (РАЕ) издаде лиценз на Ай
Коментари Харесай

Документите подписани. Строителството на интерконектор между България и Гърция започва

Гръцкият регулаторен орган за енергетика (РАЕ) издаде лиценз на Ай Си Джи Би АД за самостоятелен оператор на газопреносна мрежа (INGS) по гръцката права на газовия интерконектор с Гърция, така наречен план Ай Джи Би (IGB), се показва в прессъобщение до Българска телеграфна агенция.

Лицензът се издава за период от петдесет години и изтича на 27 юни 2069 година.

Лицензът дава право на Ай Си Джи Би АД да стартира построяването на плана, в това число на газопровода и спомагателните уреди и съоръжение на територията на Гърция.

Получаването на този лиценз е последната стъпка към обезпечаването на регулаторния режим на плана Ай Джи Би и гарантирането на сполучливо начало на строителството на газопровода на територията на Република Гърция.

Проектът Ай Джи Би (IGB - междусистемна газова връзка Гърция-България) се извършва от смесеното капиталово сдружение Ай Си Джи Би АД, записано в България през 2011 година с акционери БЕХ ЕАД (с дял 50 процента) и Ай Джи Ай Посейдон - IGI Poseidon (с дял също 50 процента). Съакционерът Ай Джи Ай Посейдон e сдружение, записано в Гърция, с равноправни акционери гръцката обществена газова корпорация ДЕПА (DEPA S.A.) и италианската енергийна група Едисън (Edison SpA).

Газопроводът Ай Джи Би е създаден за да се свърже с гръцката национална газопреносна система в региона на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в региона на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата - 32 инча, а плановия потенциал - до 3 милиарда куб метра годишно в посока Гърция-България. В взаимозависимост от пазарния интерес към прилагане на по-голям потенциал и опциите на прилежащите газопреносни системи, потенциалът е планиран да се усили до 5 милиарда куб метра годишно, като следва развиването на пазара и по този метод позволявайки назад подаване (от България към Гърция) с в допълнение създаване на компресорна станция.

Подписан е меморандум за съгласие сред Ай Си Джи Би АД и ТАП (TAP AG) за взаимни дейности по отношение на бъдещо свързване на газопровода Ай Джи Би и с Трансадриатическия газопровод.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР