Гръцкият президент Прокопис Павлополус призова в понеделник Великобритания да освободи

...
Гръцкият президент Прокопис Павлополус призова в понеделник Великобритания да освободи
Коментари Харесай

Гърцкият президент: Освободете скулптурите ни от "мрачния затвор" на Британския музей

Гръцкият президент Прокопис Павлополус прикани в понеделник Англия да освободи сбирката от мраморни фигури от Партенона от " мрачния затвор " на своя народен музей, с което още веднъж изведе на предна линия реториката на акцията, с която към този момент близо 200 години страната се пробва да си върне скулптурите, писа " Ройтерс ".

Павлополус приказва в Атина пред покрития със стъкло музей на Акропола, който поддръжниците на акцията се надяват някой ден да приюти още веднъж класическите реликви и фигури, взети от британски посланик при започване на XIX век.

" Нека Британският музей пристигна тук и направи съпоставяне сред този музей (на Акропола) на светлината и мрачния, в случай че мога по този начин да се изразя, затвор на Британския музей, където мраморите от Партенона са държани като титли ", съобщи президентът.

Все още няма формален отговор от страна на Британския музей, добавя организацията.

Британският лорд Елгин отстранява 2500-годишните статуи от храма на Акропола по време на интервала, в който Гърция е под турско господство.

Фигурите са сложени в изложба навътре в Британския музей в Лондон в помещение с естествена светлина, идваща от огромен стъклен таван.

Гърция неведнъж е упорствала за връщането на скулптурите след оповестяването на независимостта й през 1832 година и ускори акцията си в тази посока през 2009 година, когато отвори своя нов музей в подножието на Акропола.

В постройката се обитават скуптурите, оставени от Елгин, дружно с гипсови отливки на изчезналите фигури, които посетителите могат да прегледат зад стъклените стени, осветени от слънцето.

 Посетител преглежда музея на Акропола в Атина
© Alkis Konstantinidis, Reuters

Посетител преглежда музея на Акропола в Атина

" Музеят може да съхранява мраморите ", съобщи Павлополус и добави: " Водим свещена борба за неповторим монумент. "

Британският музей отхвърля да върне скулптурите, потвърждавайки, че те са били добити от Елгин посредством изцяло легален контракт с Османската империя.

Музеят, както и други английски институции са отказвали и на други сходни акции за репатрации, цитирайки законодателство, което им пречи да разрушават сбирки и настоявайки, че те могат да ги запазят и показват на интернационалната аудитория.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР