Гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис

...
Гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик.
Мицотикис
Коментари Харесай

Гръцкият премиер се срещна с пострадали от наводненията в Кардица

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис  Кириакос Мицотакис Кириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 година дойде в Кардица, Централна Гърция, където беседва с потърпевши от наводненията хора и членове на избавителните екипи, заяви организация АНА-МПА.

Мицотакис прелетя над наводнените региони на Кардица и Трикала, с цел да ревизира мащаба на бедствието. След това министър-председателят ще отиде в координационния център в Лариса, където ще ръководи среща с способените органи за съгласуване на избавителните и възстановителните работи. Мицотакис анулира планувано за събота пътешестване до град Солун, където трябваше да произнесе своята годишна тирада за положението на стопанската система. 

Стотици хора са блокирани без храна и вода трети ден в Гърция след опустошителната стихия, която лиши живота на минимум шестима души и аргументи вреди за милиарди евро, съобщи Ройтерс. Бурята " Даниел ", която метеоролозите окачествиха като най-тежката от началото на воденето на статистика през 1930 година остави следи от опустошаване в Тесалия, Централна Гърция. Домове бяха отнесени от пороите, има срутени мостове, пътищата станаха непроходими, паднаха електропроводи и реколтата в един от главните селскостопански региони на Гърция е унищожена, заяви Българска телеграфна агенция.

Не мисля, че към момента сме осъзнали мащаба на това злополучие, съобщи през днешния ден проф. Ефтимиос Лекас, специалист по ръководство на бедствия, пред държавната телевизия ЕРТ.

Тридневният потоп в Гърция, за който метеорологът Георгиос Цатрафилиас сподели, че в един район за 24 часа е паднал повече дъжд, в сравнение с в Лондон за една година, бе предшестван от голям горски пожар в Северна Гърция и най-горещото лято в страната. Загинали поради пороите са шестима. Броят на изчезналите е неразбираем. Гръцките управляващи проведоха огромна избавителна интервенция, употребявайки хеликоптери за евакуиране на хора от покривите и надуваеми лодки. Десетки села в ниско разположената област Тесалия бяха потопени във вода, локалните управляващи се обърнаха за помощ посредством малките екрани.

Пред ЕРТ губернаторът на Тесалия Костас Агорастос сподели, че съгласно него бурята е предизвикала към три пъти повече вреди спрямо вредите, нанесени от огромните наводнения през 2020 година, оценени на от 700 милиона евро. 

Над 1800 души бяха избавени от засегнатите от наводнения региони в Гърция от вторник, оповестиха от пожарната работа.

В някои региони нахлулите води към момента са дълбоки 2 метра.

Тесалия създава към 15% от годишната селскостопанска продукция на страната и е главен регион за произвеждане на памук. Проливните дъждове оставиха над един метър насъбрана кал върху до неотдавна плодородните почви.

Земеделската продукция не е унищожена единствено за тази година. Дебелият пласт кал значи, че почвата към този момент не е плодородна, сподели Лекас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР