Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че Гърция е решена да

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че Гърция е решена да
Коментари Харесай

Гърция ще защити границите си, а мигрантите ще бъдат върнати, заяви премиерът

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис съобщи, че Гърция е решена да отбрани границите си и предизвести мигрантите да не се пробват да влязат нелегално, тъй като ще бъдат върнати назад, съобщи " Ройтерс ".

Мицотакис заяви, че ще посети във вторник сухопътната граница на Гърция с Турция в окръг Еврос, дружно с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

" Нашият съвет за национална сигурност реши, че е належащо оптимално равнище на отбрана на границите ", сподели през вчерашния ден Мицотакис след спешна среща на съвета, съобщи " Франс прес ".

Говорителят на гръцкото държавно управление Стелиос Пецас съобщи, че събралите се по границата с Турция хиляди мигранти съставляват сериозна заплаха за Гърция.

" Това придвижване на хора се насочва и предизвиква от Турция. При сегашните условия сме в състояние на дейна, сериозна, тежка и асиметрична опасност за нашата национална сигурност ", сподели Пецас и добави, че Турция употребява тези мигранти като пионки за практикуване на дипломатически напън.

Турция твърди, че над 100 хиляди мигранти са пресекли границата с Европейски Съюз, откакто Анкара взе решение да не стопира повече претендентите за леговище, искащи да стигнат до Европа.

" Към 19.40 ч. локално време броят на бежанците, които напуснаха страната ни през Одрин, е 100 577 души ", написа в " Туитър " турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу, представен от ТАСС.

В окръг Одрин има гранични пунктове с Гърция и България. Нито една от двете страни обаче не е съобщила за идване на подобен огромен брой мигранти, означи ДПА.

" Кампанията на турските управляващи за дезинформация продължава. Действителността: беше попречено на 10 хиляди да влязат на гръцка територия, заяви министерството на външните работи на Гърция.

Гръцката полиция употребява сълзотворен газ, с цел да отблъсне мигранти, които опитваха да пресекат границата при североизточния гръцки град Кастаниес и замеряха с камъни силите на реда, съобщи " Ройтерс ".

Най-малко 600 мигранти дойдоха по море на гръцките острови Лесбос, Хиос и Самос в неделя сутринта, заяви полицията.

Фотогалерия: Няма къде да се върнем - хиляди бежанци се пробват да преминат в Гърция >

Вчера поданици на гръцкия остров Лесбос възпламениха необработен приемен център за мигранти покрай плажа Скала Сикаминеас, съобщи " Франс прес ".

Центърът е бил ръководен от Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците и е затворен от края на януари.

Около 150 души се събраха към центъра след идването на нови мигранти на плажа. Опасявайки се, че постройката още веднъж ще отвори порти, локалните я опожариха отчасти, заяви фотограф на Агенция Франс Прес от мястото на събитието.

Жители на Лесбос попречиха на лодка с петдесетина мигранти да доближи брега и викаха: " Връщайте се в Турция! ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР