Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще се срещне днес с американския

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще се срещне днес с американския
Коментари Харесай

Гръцкият премиер ще се срещне с американския президент

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис ще се срещне през днешния ден с американския президент Джо Байдън, оповестява гръцката организация АНА-МПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Двамата ще дискутират необятен кръг от тематики, измежду които стратегическото съдействие сред Гърция и Съединени американски щати и съветската инвазия в Украйна.

Очаква се Мицотакис да повдигне въпроса за провокациите от страна на Турция и по-конкретно полетите на военни самолети над територията на Гърция, които подкопават сплотеността на НАТО във време, в което се приканва за единение, отбелязва организацията, базирайки се на държавни източници.

Сред тематиките, които ще се разискват, ще бъде и енергетиката и опцията Гърция да се трансформира в център за превозване на природен газ и чиста сила от Близкия Изток и Източното Средиземноморие към Балканите и Югоизточна Европа, което от своя страна способства за независимостта на Европа от съветски изкопаеми горива, за диверсификацията на енергийните пътища и енергийната сигурност на Европа.

Утре Мицотакис ще приказва пред американския Конгрес, което съгласно държавни източници е изключителна чест за премиера и страната като цяло, тъй като затвърждава отличните връзки сред двете страни, добавя АНА-МПА.

Посещението на гръцкия министър председател в Съединени американски щати е съществена тематика за гръцките печатни издания.

На фона на нестабилната конюнктура и геополитическата игра, която играе Турция, днешната среща на Мицотакис с президента на Съединени американски щати Джо Байдън придобива изключително значение, разяснява в. „ Етнос “. Според изданието в „ менюто “ на срещата са включени провокациите от страна на Анкара в Егейско море.

Срещите на Мицотакис във Вашингтон стават в доста забавен интервал, в който Турция желае да възвърне връзките си със Съединени американски щати, които пострадаха поради пазаруването на съветски оръжия, показва „ Етнос “. Основната цел на визитата на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис във Вашингтон е да затвърди стратегическите връзки сред Гърция и Съединени американски щати, както и ролята на Гърция като енергиен център в района, написа по тематиката в. „ Катимерини “.

Гръцката делегация във Вашингтон чака да бъде приета ролята на Гърция като благонадежден съдружник в Източното Средиземноморие, написа в. „ Прото тематика “ в информация за визитата на Мицотакис в Съединени американски щати.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР