Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова НАТО да увеличи морските патрули

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова НАТО да увеличи морските патрули
Коментари Харесай

Гърция поиска от НАТО повече патрули в Егейско море заради Турция

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис прикани НАТО да усили морските патрули в Егейско море след опасността на Турция да разреши на повече мигранти да влизат в Гърция, заяви Агенция Франс Прес.

„ Поисках от генералния секретар на Алианса, от Алианса, от държавите-членки да засилят своето наличие в Егейско море с още кораби “, съобщи Мицотакис след диалози с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.



„ Искаме задачата да бъде разширена към южната част на Егейско море, тъй че да покрие напълно морските граници на страната “, съобщи Мицотакис и добави, че ще повдигне въпроса на срещата на НАТО през декември.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган заплаши, че Анкара ще разреши на милиони бежанци да се насочат към Европа, в случай че Блокът продължи да подлага на критика турската военна интервенция в Сирия.

В момента НАТО има шест кораба, които патрулират в северната част на Егейско море и наблюдават придвижването на идващите мигрантски лодки, след което предизвестяват бреговата защита на Турция и Гърция и европейската работа Фронтекс.-->

Йенс Столтенберг съобщи, че към този момент е изискал от съдружниците да обезпечат още кораби, само че всеки спомагателен ангажимент изисква консенсус сред страните членки на НАТО.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР