Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова Европейския съюз да започне преговори

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова Европейския съюз да започне преговори
Коментари Харесай

Мицотакис разкритикува Макрон в интервю за „Файненшъл таймс“

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис прикани Европейския съюз да стартира договаряния за участие с Република Северна Македония и Албания следващата година, като упрекна Франция в блокиране на процеса.

``
реклама

В изявление за в. “Файненшъл таймс “ Мицотакис подлага на критика решението на френския президент Еманюел Макрон през октомври да блокира одобряването на начална дата за договаряния, написа на уеб страницата си Българска национална телевизия.

" Надявам се тази неточност да бъде поправена ", сподели Мицотакис.

Докато беше в съпротива, Мицотакис подлагаше на критика Договора от Преспа, в който Македония се съгласи с Атина да промени името си в подмяна на това да проправи пътя към участието в Европейски Съюз и НАТО, напомня изданието. Но той даде обещание, че откакто бъде утвърден, той ще съблюдава контракта и откакто пристигна на власт, ще поддържа напъните на Скопие да стартира договаряния с Европейски Съюз.

На въпрос на „ Файненшъл таймс “ за въздействието на Русия на Западните Балкани, Мицотакис сподели: “Бях обезпокоен, обезпокоен съм и ще бъда обезпокоен. И по тази причина смятам, че решението на Европейския съвет би трябвало да бъде преразгледано през 2020 година Решението на Макрон да наложи несъгласие върху по-нататъшното разширение на Европейски Съюз разгневи други столици, в това число Берлин “.

Мицотакис прикани Макрон да преглежда разширението на Европейски Съюз към Западните Балкани като геополитическа цел, както направиха неговите прародители в Париж за поощряване на присъединението на Гърция преди четири десетилетия.

„ Ако разгледаме по-широкия геополитически подтекст, напълно ясно е, че европейският път би трябвало да бъде отворен за всички страни от Западните Балкани, при изискване че те дават отговор на условията, защото това не е автоматизиран развой. Разглеждайки някои детайли от историята на Гърция, през 1979 година Гърция (тогава приключва преговорите) стана член на Европейската икономическа общественост, тъй като френски президент по това време взе самоуверено решение, разглеждайки по-широкия геополитически подтекст, че Гърция би трябвало да принадлежи на Европа за превъзмогване на контузията от хунтата “, съобщи гръцкият министър председател.

„ Беше ли подготвена Гърция за участие по това време? Кой знае. И несъмнено, процесът беше доста друг по това време. Но това беше геополитическо решение и беше най-важното решение за бъдещето на страната, в случай че погледнем в ретроспекция “, сподели Мицотакис в изявлението.

Гръцкият министър председател също подлага на критика изказването на Макрон, че НАТО е в положение на мозъчна гибел. Той оцени, че, въпреки някои от терзанията на Макрон по отношение на Алианса да са годни, употребяваният термин е контрапродуктивен.

" Понякога езикът, който използваме, е доста значим, и може да докара до противоположния резултат ", сподели Мицотакис. Той разясни, че едно е да се каже, че е нужна промяна в НАТО, само че друго е да се каже, че е в положение на мозъчна гибел.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорум


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР