Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви намерението на правителството да ускори

...
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви намерението на правителството да ускори
Коментари Харесай

Гърция ускорява търсенето на петрол и газ в морските акватории

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис разгласи желанието на държавното управление да форсира напъните за изследване и употреба на евентуални ресурси от петрол и газ в морето, цитира думите му електронното англоезично издание на гръцкия вестник Катимерини

Гърция съгласно него " би трябвало да има по-ясна визия с какво разполага до 2023 година ", на фона на усилията в цяла Европа за понижаване на зависимостта от съветския природен газ и нефт. Мицотакис се надява страната му да има значителна роля в този развой.

Проучванията ще се съсредоточат върху шест морски и офшорни зони в Западна Гърция и западно от Крит в Южно Егейско море, сподели Мицотакис, добавяйки, че държавното управление е " оптимистично " настроено.

" Ако имаме обилни запаси, ще сменяем вноса със лично национално благосъстояние ", сподели той.

На същата среща министърът на енергетиката и околната среда на южната ни съседка Костас Скрекас сподели, че ще бъде въведено ново законодателство, което да разреши ускорение на изследванията. Той също по този начин разгласи основаването на специфична оперативна група за тази цел.Според източници тази правна рамка ще бъде създадена по образеца на Египет.

В скорошен отчет, цитиращ нови изследвания на Hellenic Hydrocarbon Resources Management SA (HHRM) и Атинската академия, неправителственият Енергиен институт за Югоизточна Европа (IENE) твърди, че ако единствено една четвърт от плануваните сондажи в Йонийско море и западно от Крит са сполучливи, Гърция може да открие находища от природен газ, които ще покрият 15-20% от годишното ползване на Европейския съюз. Според същия институт тези запаси могат да възлизат на 250 милиарда $.

Припомняме, че Гърция и Кипър от една страна и Турция от друга от години водят разногласия за принадлежността на морския шелф на Егейско и Средиземно море именно предвид на възможността в него да има обилни ресурси от въглеводороди. Турция извършава независими проучвания понякога във води, за които имат искания или Гърция или Кипър. Последните две страни използват предимно услугите на непознати енергийни компании. Именно такива изследвания към Кипър на италианската компания " ЕНИ " бяха осуетени от Турция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР