Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще осъществи двудневна визита в Анкара

...
Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще осъществи двудневна визита в Анкара
Коментари Харесай

Могат ли Ердоган и Ципрас да променят турско-гръцките отношения

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас ще реализира двудневна аудиенция в Анкара и Истанбул на 5 и 6 февруари по покана на президента Реджеп Тайип Ердоган. Макар че първичната стратегия сочеше Истанбул като място на срещата Ердоган-Ципрас, след смяна в проектите, направена в последната минута, двамата водачи ще се срещнат в турската столица.

По многочислени явни аргументи една аудиенция на гръцки министър-председател в Турция, както и противоположното, постоянно е доста значимо събитие в междусъседския район. Визитата на Ципрас не е по-различна, като се има поради дългия лист на нерешени двустранни и районни проблеми сред Анкара и Атина.

Винаги обаче е добре да се стартира с позитивното. Първото нещо се отнася до самия Ципрас. Той справедливо получи почитание в очите на турската общност, както и в държавните кръгове, за това, че преведе сполучливо страната си през ужасните тествания на въстановяването на съвсем банкрутиралата стопанска система. Положителният метод на гръцкия министър председател за възстановяване на двустранните връзки и напъните му в тази посока постоянно са получавали утвърждението на Анкара. Диалогът му с някогашните министър-председатели на Турция Ахмет Давутоглу и Бинали Йълдъръм и несъмнено с Ердоган - даже и в най-трудни времена - в никакъв случай не е бил преустановяван. Може да се чака, че тази атмосфера от страна на Ципрас ще господства по време на диалозите му с Ердоган на следващия ден, въпреки че двамата водачи ще продължат да имат разлики по доста въпроси.

Втората значима точка е моментът, определен за тази аудиенция. Тя идва единствено дни откакто гръцкият парламент гласоподава да бъде комплициран завършек на разногласието за името на Македония, която се преименува на Република Северна Македония. Ципрас устоя на натиска на крайнодесния си съдружен сътрудник, чиито министри подадоха оставки от държавното управление. Гръцкият министър председател получи избор на доверие с минимално болшинство в Народното събрание и алармира за задаващи се на хоризонта предварителни избори през пролетта. Турция, която постоянно е оказвала поддръжка на интеграцията на Македония в европейските институции, намерено приветства одобряването от Гърция на Преспанското съглашение с публично документално изказване.

Предвид географските и културни сходства, както и капацитета за по-нататъшно насърчаване на съдействието сред двете страни, човек би желал да разшири този лист с позитивни наблюдения. Засега обаче това е всичко.

Останалото се отнася до нерешените въпроси в двустранен и районен проект. По отношение на двустранния фронт Ердоган и Ципрас сигурно ще обсъдят на първо място проблемите, произлизащи от Егейско море. През 2002 година Турция и Гърция започнаха " проучвателни договаряния ", с цел да открият проблемите и да набележат най-хубавите способи за разрешаването им. Шейсетата и последна среща от този механизъм се състоя при започване на 2016 година Има очакване, че тези договаряния ще бъдат възобновени под управлението на Ердоган и Ципрас дружно с редица други ограничения за създаване на доверие.

Фактът, че някогашният министър на защитата Панос Каменос напусна гръцкия кабинет, несъмнено дава очаквания за засилени договаряния сред двете страни. Армиите и на двете страни се въздържаха да отбележат 23-ата годишнина от рецесията Кардак, когато двете страни стигнаха съвсем до война поради безлюдна двойка островчета (наричани в Турция Кардак, а в Гърция Имия, бел.ред.), чийто суверенитет е към момента оспорван. Нещо повече, турският министър на защитата Хулуси Акар изпрати приветствено писмо на новия си гръцки сътрудник Евангелос Апостолакис, като го предложения на публично посещаване. Всички тези неща са знак за желанието на Турция още веднъж да се ангажира с Гърция за разрешаване на проблемите, които се отнасят до потреблението на Егейско море.

Ердоган и Ципрас ще беседват също и за Република Кипър. Турската позиция не е изрично срещу сондажните действия на кипърските гърци, само че упорства всички тези старания да бъдат осъществявани с присъединяване на кипърските турци. Необходимо е да бъде основан механизъм от Европейски Съюз дружно с интернационалните компании, с цел да бъдат следени правата на кипърските турци, споделя Анкара, която на собствен ред стартира лични проучвателни действия край острова.

Това, несъмнено, е едно от следствията на неуспеха в разрешаването на кипърския проблем. Лидерите сигурно ще обсъдят вероятностите на едно ново изпитание на Организация на обединените нации, само че политическата обстановка не е доста обещаваща за която и да било отворена към концепцията партия.

Ердоган и Ципрас ще беседват също за избягалите турски военни, които получиха леговище в Гърция, въпреки че се пробваха да смъкват държавното управление с прелом през юли 2016 година Турция е изцяло уверена, че Ципрас е положил огромни старания да промени обстановката и да ги екстрадира. Ердоган, който реализира историческо посещаване в Западна Тракия през 2017 година, сигурно ще показа проблемите на турското малцинство, до момента в който Ципрас позитивно ще изиска да бъде още веднъж отворена православната семинария Халки.

Списъкът на проблемите може да бъде удължен, само че тази колонка има лимитирано място. Казано в резюме, визитата на Ципрас приказва сама за себе си и би следвало да бъде считана за позитивно развиване на незатихващия разговор сред двете столици. Вторият позитивен аспект би бил, в случай че те съумеят да разгласят обновяване на проучвателните договаряния за Егейско море.

Турско-гръцките връзки имат потребност от позитивна наклонност и подобен ход ще даде подтик в тази посока. Също по този начин това ще съставлява образец за кипърските договаряния. Надяваме се, че срещата Ципрас-Ердоган ще внесе парченце вяра за мир и непоклатимост в нашия район. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР