Гръцкият премиер Алексис Ципрас, пристига на 7 декември в Москва

...
Гръцкият премиер Алексис Ципрас, пристига на 7 декември в Москва
Коментари Харесай

Ципрас иска да превръща Гърция в енергиен център на среща с Путин

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас, идва на 7 декември в Москва по покана на съветския президент Владимир Путин и разяснява в изявление пред ТАСС желанията за задълбочаване на руско-гръцките връзки, за разширение на икономическото съдействие и с цел да се трансформира Гърция в енергиен център в района, в това число посредством създаването на газопроводна система, включваща турския поток. Той акцентира значимата роля на Русия в обезпечаването на сигурност на континента:

Това е третият път, когато навестявам Русия в качеството ми на министър председател. Първият път, когато посетих Москва бе няколко месеца след избирането ми през 2015 година, за повторно бях в Санкт Петербург през 2015 година на Международния стопански конгрес в Санкт Петербург (SPIEF). Беше сложен интервал, дойдохме на власт в страната в извънредно сериозно време, в разгара на сложни договаряния, под опасността от банкрут. Смятам обаче, че успяхме да преодолеем рецесията.

Нашият стратегически избор от момента, в който одобрих отговорностите си, е да задълбоча гръко-руските връзки, да ги размразя. Въпреки постоянно близкото другарство на нашите нации и 190-те години дипломатически връзки, тези връзки не постоянно бяха градивни.

Въпреки компликациите, поддържаме откровени и непрекъснати връзки с президента Путин, откровен и почтен разговор.

Налице е прогрес на равнище икономическо и комерсиално съдействие. Има вложения от съветската страна във връзка с закупуването на недвижими парцели. Има доста значимо нарастване на потока от съветски туристи, посетили нашата страна през последните години.

Съществуват значими благоприятни условия за стратегическия темперамент на вложенията в Гърция. И това значи вложения в инфраструктурата, пристанищата, преработвателния бранш, селскостопанския и хранителния бранш. Особено бих обърнал внимание на енергийния бранш, защото наш избор е Гърция да се трансформира в енергиен и директен център. Мисля, че това ще бъде в епицентъра на моите полемики с президента Путин по време на моето посещаване в Москва.

Първо, желая да ви кажа, че секторът на енергийното съдействие е доста значим бранш в гръцко-руските връзки. Оценяваме, че Русия е значим сътрудник в енергийния бранш, тъй като има доста значими източници, енергийни източници.

И, несъмнено, е известно, че от 2015 година, откогато станах началник на държавното управление, позицията на Гърция е позицията на многоизмерна енергийна политика. Ето за какво поддържаме дружно с други европейски страни доверието, че в границите на многоизмерната енергийна политика разпределението на източниците и енергийните потоци Гърция и другите европейски страни би трябвало да преминат към съдействие с Руската федерация. Това включва газопровода и превозването на съветски природен газ за Европа през " Турски поток ", който в началото описвахме като " Европейски поток ".

Провеждаме процедура за разговор по този въпрос в Европейския съюз. Вярвам, че нашите причини са мощни. Имаме неизменност и самообладание. И имам вяра, че може би в бъдеще ще имаме позитивни резултати.

В същото време, несъмнено, би трябвало да кажа, че Гърция съществено способства за Южния кулоар и по този начин наречената ТАР (Trans Adriatic Pipeline, Trans Adriatic Pipeline). Ето за какво считаме, че има възможност да има различен водопровод, успореден на този маршрут. Тази опция е действителна в границите на Европейския съюз. В рамките на логиката на разпространяването и многоизмерната тактика би трябвало да се съгласим за диверсификацията на енергийните източници. Това ще подсигурява това, което се назовава енергийна сигурност в Европейския съюз.

Гърция, както знаете, е страна, която има дълга традиция във връзка с паралелния курс на великите и исторически моменти на гръцката страна с църковната религия и най-много православната вяра, по този начин е, от основаването на гръцката страна до през днешния ден. Това е толерантна страна. И в това време това е страна, където, несъмнено, преобладаващата религия е Православието. Но има и жители, гърци, които изповядват други религии. Ето за какво бих споделил, че това е религиозно-неутрална страна с преобладаваща вяра - несъмнено, православната християнска религия.

По-рано споделих, че защото историята на гръцката страна и гръцката нация е успоредна на битката на гръцкия народ за самостоятелност и независимост, религиозната религия предизвиква и въодушевява тази битка. Ето за какво тази просвета и това поверие са значими за Гърция, без значение от персоналните убеждения на всеки от нас. В същото време би трябвало да кажа, че за страната има тематики, които се отнасят до държавните връзки - това е въпрос за държавното управление, а църковните въпроси - те са за църквата. А по отношение на нашите църкви, това са църковни въпроси, които би трябвало да засягат извънредно престижа на църквата, престижа на нашите църкви.

Гръцкият народ доста цени съветската просвета и съветската литература. Сигурен съм, че съветският народ доста прави оценка надълбоко античната гръцка просвета, древногръцката литература и актуалната литература. Младите генерации четат Достоевски, Аристотел и Платон.

Вярно е, че Гърция се намира в региона на планетата със особено геостратегическо значение - на пресечната точка на три континента, в сериозна точка на картата - и по тази причина играе изключително значима роля.

Виждате ли, истината е, че това е едно огромно преимущество за нас само че и огромна компликация. Тъй като нашият район постоянно е бил ябълка на раздора сред великите сили и районните сили, които постоянно гледат този район, или желаят да го завладеят, или да го трансфорат в сфера на своето въздействие в актуалния свят.

Три години, откакто посетих Кремъл за първи път, през днешния ден нещата са по-различни. Това не е единствено тъй като Гърция е излязла от рецесията, а и фактът, че Гърция е нараснала своята геополитическа роля в района като мощ за непоклатимост, сигурност и съдействие в района. Гърция е страна, която всеки познава, която принадлежи към Европейския съюз и НАТО, съблюдава своите отговорности, като в същото време резервира неотклонното право на връзки на взаимно почитание и съдействие с други сили. В рамките, несъмнено, на тази многостранна външна политика в интерес на нашите лични национални ползи и в интерес на, дублирам стабилността, развиването и съдействието в района.

Както разбирате, ние сме доста заинтригувани (на първо място, като член на Европейския съюз) да разгледаме кумулативното развиване на сигурността на целия континент. Аз съм един от хората, които неведнъж на срещите на върха показаха нуждата да погледнем сигурността в нашия район като единна рамка, в която Русия не може да отсъства.

Не може да има архитектура за сигурност, която да не включва Русия. Това е моето мнение и го дублирам непрекъснато в продължение на три години и половина, до момента в който присъствах на европейски конгреси в качеството си на министър председател.

В същото време видяхме, че това, което назоваваме районна сигурност, стартира да се утежнява. Има опасности - все по-големи опасности - които могат да бъдат преодолени единствено с разговор и с натурализъм. Русия е доста значима страна, която наскоро усили ролята си в Средиземноморието, Либия и Сирия, в Близкия изток и Афганистан. Безрезервно имам вяра, че посредством разговор, посредством разискване и посредством взаимно почитание можем да изградим единна архитектура за сигурност в нашия район.

Що се отнася до Гърция, страната претърпя рецесия, само че излиза по-силна от нея. Получихме доста значима водеща роля на Балканите, като страна, която играе ролята на стабилизатор. Имаме доста значимо съглашение със северните ни съседи - съглашение, което се отнася до вероятностите за съдействие и мир в района. Искаме да разгадаем проблеми, които остават нерешени в продължение на доста години.

Аз не съм бранител на логиката на бездействието, аз съм покровител на смела, дейна, миролюбива външна политика. Ето за какво смятам, че тази историческа стъпка, това съглашение (по отношение на смяната на името на Македония) във връзка с Гърция, въобще не е обвързвано с избора на нашите съседи да влязат или не в някаква интернационална организация. Свързано е с премахването на историческата недостатъчност във връзка с името на прилежаща страна.

За нас Македония е доста значим детайл от нашето древногръцко културно завещание и просвета. Така че би трябвало да има ясно и откровено разделяне. Ето за какво за мен това е значима стъпка.

Очакваме също значима стъпка във връзка с разговора с Турция и непрекъснатите опити за разрешаване на кипърския въпрос на обективна и жизнеспособна основа. Решаването на кипърския въпрос по обективен и жизнерадостен метод значи, че би трябвало да разберем, че островът би трябвало да цялостен още веднъж. Това значи, че островът не може да поддържа войските на окупаторите и анахроничните модели на гаранции на трети страни. И мисля, че по този въпрос Русия непрекъснато се придържа към позитивна позиция и играе позитивна роля.

Но, несъмнено, значим въпрос за външната ни политика е съдействието, разговорът за Югоизточното Средиземноморие, обезпечаването на енергийни източници, сигурното превозване на енергийни източници от Югоизточното Средиземноморие до Европа. Това е значима ос на външната политика и с доста огромна наслада ще имам добра опция да разисквам с президента Путин през идните дни.

Инвестициите набъбнаха съществено, имаме самобитен връх за последните 10 години, като вероятността е да имаме още повече през идващия интервал. За нас вложенията значат развиване, развиването значи работа. Гърция е обичайно приветлива страна за Русия и съветските жители, както в туризма, по този начин и в вложенията, защото е привлекателно капиталово направление.

През спешните години имаше малко хора, които стояха до нас, най-малко на психическо равнище, и ние оценяваме това. Сега даже тези, които не стояха до нас, гледат на Гърция като на добра опция и влагат. Жалко, в случай че тази сполучлива опция не се употребява от съветски вложители. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР