Гръцкият премиер Алексис Ципрас предложи да се внесе изменение в

...
Гръцкият премиер Алексис Ципрас предложи да се внесе изменение в
Коментари Харесай

Ципрас предлага президентът на Гърция да се избира пряко от народа

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас предложи да се внесе изменение в конституцията на страната, което да разреши избиране на президента директно от народа, заяви ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Ципрас показа през днешния ден в Народното събрание оферти на ръководещата левица СИРИЗА за промени в конституцията.

Според премиера " вероятността за директно избиране на президента на републиката от народа ще му даде специфична власт ", само че това няма да сътвори заплаха от двойнственост в ръководството на страната.

В момента президентът се избира по парламентарен път с болшинство от две три за период от пет години. Поправки в конституцията от 1986 година ограничиха пълномощията на президента и го лишиха от правото да уволнява премиера, да постанова несъгласие на признати от Народното събрание закони, ограничиха правото му да разпуска законодателния орган и да афишира референдуми. Правото за оповестяване на изключително състояние беше трансферирано на Народното събрание.

В речта си Ципрас акцентира, че финансовата рецесия в Гърция е разкрила дефицита на народна власт в страната. " Икономическата рецесия ни накара ясно да забележим недостига на народна власт, институционалните и административни дефекти и изкара на напред във времето настояванията на народа за повече народна власт, тъждество, обществена отбрана, настояванията за радикална промяна на страната ", уточни гръцкият министър председател.

По думите му предлагането на СИРИЗА за проверка на конституцията има за основна цел " да ускори парламентаризма, да задълбочи демокрацията и присъединяване на популацията в политическите процеси, да подсигурява обществените права, да отстрани привилегированите институции, настоящи в интерес на политическия хайлайф ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР