Гръцкият премиер Алексис Ципрас изпълни обещанието си да сложи вратовръзка

...
Гръцкият премиер Алексис Ципрас изпълни обещанието си да сложи вратовръзка
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас извърши обещанието си да постави вратовръзка за пръв път, откогато е на поста. Поводът беше съглашението с Еврогрупата, което постави завършек на стратегиите за финансова помощ за Гърция

6.8% е нарастването на разноските за труд на бизнеса през първото тримесечие на годината по отношение на същия интервал на 2017 година За съпоставяне - предходното тримесечие растежът беше 13.2%. Без явен претекст министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков смени ръководителя на управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ). На мястото на Дончо Атанасов за ръководител на управителния съвет е назначен досегашният член на съвета Светослав Глосов. Атанасов, който съгласно формалното известие освободил поста по негова молба, остава в управителния съвет на АПИ.

Българските жители правят оценка като триумф председателството на Съвета на Европейски Съюз от България. Това е общият извод от представителни проучвания на " Алфа рисърч " за резултатите от председателството, извършени в навечерието - през декември м.г., и на финала - в последните дни на юни т.г. 19% от интервюираните правят оценка метода, по който България се е справила с председателството, като " доста добре ", а 62% като " по-скоро добре ". Само 12% го правят оценка като " по-скоро неприятно " и 1% - " доста неприятно ".

Заключителна дискусия-отчет за резултатите от българското председателство на Съвета на Европейски Съюз провежда отрасловото министерство в сряда

Фотограф: Георги Кожухаров
Висшият адвокатски съвет остро възрази против плана за промени в правилника по Закона за ДАНС, с който се уголемяват опциите за внедряване на сътрудници под прикритие и измежду лицата, упражняващи свободни специалности, в това число и юристите. Адвокатурата желае в правилника категорично да се запише, че в нейните редици не се внедряват сътрудници. Преди това против измененията възразиха юристи и правозащитници.

Свят

Amazon разшири портфолиото си от услуги с още една - доставка напряко в багажника на автомобила на клиента

[Reuters] Европейски Съюз няма да стартира договаряния за участие с Македония и Албания преди юни 2019 година Това стана ясно от съвещанието на Съвета по общи въпроси в Люксембург, на който външните министри на Европейски Съюз обсъждаха дали да дадат дата за начало на договарянията. Причината за отлагането са няколко страни, измежду които Франция, Холандия и Дания, съгласно които Скопие и Тирана ще би трябвало да покажат по-добри резултати в налагането на върховенството на закона, битката с проведената престъпност и корупцията.

Европейски Съюз и Китай се сплотиха против комерсиалния протекционизъм. " Китай и Европейски Съюз твърдо се опълчват на едностранните търговски дейности и протекционизма и считат, че те могат да провокират криза и турбуленция в международната стопанска система ", съобщи китайският вицепремиер Лиу Хе по време на взаимна конференция със зам.-председателя на Европейска комисия Юрки Катайнен в Пекин. Срещите сред Брюксел и Пекин през седмицата са опит за общ отговор на заканите от Вашингтон.

Президентът на Чехия назначи второто държавно управление на Андрей Бабиш. Новият кабинет няма болшинство и ще се нуждае от поддръжката на Комунистическата партия. През януари първото държавно управление на Бабиш не получи избор на доверие и трябваше да подаде оставка. За да постави завършек на политическия застой, Бабиш съумя да контракти коалиция със социалдемократите, само че още веднъж ще ръководи с държавно управление на малцинството.

Икономика

Министерският съвет още веднъж започва процедурата за концесия на " Летище София " след несполучливия опит предходната година. Детайлите по търга все още не са известни, а нов частен собственик надали ще има до края на годината. Стартираният втори опит в този момент евентуално е подбуден частично от неналичието на пари, с които БДЖ да се разплати с кредиторите си.

Финансовите министри на Европейски Съюз утвърдиха пакет от ограничения за битка с данъчните измами с Данък добавена стойност. Данъчните администрации и митниците в обособените страни членки дружно с европейските проверяващи органи ще могат да обменят по-бързо и дейно информация. Мерките също отварят вратата на взаимни одити сред националните данъчни организации и достъп на Eurofisc до данните за регистрация на коли от други страни в Европейски Съюз. Новите правила влизат в действие 20 дни след публикуването им в Официалния вестник на Европейски Съюз. Но тези, които включват достъп до информация на митниците и до регистрациите на коли, се отсрочват до 1 януари 2020 година

Националната организация за приходите (НАП) стартира огромни инспекции на автошколите в страната. Данъчните, дружно с представители на Министерство на вътрешните работи, са открили укрити доходи след съпоставяне на броя на учащите се в автошколи и явилите се на изпит по-късно. Още при първите компании специалистите са открили огромни разминавания с информацията, подадена от касовите апарати и финансовите доклади. В фирмите, където са открити отклоненията, ще бъдат осъществени цялостни данъчни проверки за последните 5 години. Приходната организация дава старт на инспекции в целия отрасъл.

Бизнес
Ръководеният от Петьо Иванов Български енергиен холдинг (БЕХ) пласира емисия облигации за 400 млн. евро, която ще бъде листната на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin). Годишният лихвен % е 3.5%, като с новата емисия държавното сдружение възнамерява да рефинансира падежиращи през ноември тази година еврооблигации, издадени през 2013 година

Жилищните заеми нарастват с 9.8% на годишна база през май, като по този начин доближават общ размер 9.8 милиарда лева Двигателите на нарастването са ниските лихви, нарасналите приходи на семействата, конкуренцията в бранша и търсенето на заеми за покупка на парцели. Същевременно потребителските заеми порастват с още по-бърз ритъм - 15% до 8.6 милиарда лева към края на май. При фирмените заеми измененията са надалеч по-спокойни с годишно нарастване от 2.9%. Запазва се и наклонността на спад на неприятните и преструктурираните заеми - годишното понижение е с над един милиард до 6.53 милиарда лева към май.

Цената на природния газ се подвига с 11% от началото на юли, стана ясно по време на съвещанието на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Поскъпването е под мечтаните от " Булгаргаз " 18% и е третото от началото на годината, откакто на 1 януари имаше скок от 2.75%, а на 1 април - 4.82%. При сходно нарастване регулаторът е задължен да преразгледа и цените за парно и топла вода, където предстоящото повишаване е към 7%. Според изпълнителния шеф на " Булгаргаз " решението на КЕВР ще затрудни доставките на природен газ в страната. Сделки и планове

" Волво груп България " възнамерява инвестиция от 3 млн. лева в нов сервизен център край Пловдив. Центърът ще открие порти през 2019 година и ще се разгръща на 23 декара. В базата се чака да работят 15 души, които ще могат да сервизират по едно и също време 9 камиона, а годишният потенциал на обслужване ще е над 4500 товарни автомобила. С тази инвестиция общите капиталовложения на формалния вносител и дилър на товарните коли Volvo и Renault в разширение на мрежата в страната ще доближат 12 млн. лева

" Булконс Първомай " вложи 5 млн. лева в модернизиране на процеса за произвеждане на лютеница. С парите компанията изцяло обновява фирмените цехове и оборудването си в Първомай, а също по този начин закупува и машини за произвеждане на лютеница в дребни кутийки от 70 и 125 г за бързо хранене. Капацитетът на новата линия е 80 - 100 тона на месец. Половината от сумата е безплатна по Програмата за развиване на селските региони.

Куриерска компания " Спиди " изиска позволение от Комисия за защита на конкуренцията да придобие по-малкия си съперник " Рапидо експрес енд лоджистикс ". Стандартно процедурата лишава към месец. Разрешението на антимонополното ведомство е наложително изискване, в случай че желаят двете компании да стигнат до договорка. С покупката " Спиди " чака да ускори позициите си пред онлайн търговците. За плануваната договорка се разбра преди месец, откакто от компанията осведомиха БФБ, че са почнали договаряния за придобиването на " Рапидо " за сума сред 6 и 12 млн. евро.

Съдебни реализатори продават няколко парцела на " Интеркапитал " за близо 850 хиляди лева Предлагат се три жилището и няколко търговски обекта във вилното населено място " Марина кейп " в Ахелой, а крайната дата за предложенията е 11 юли. Част от търговете са по искане на Инвестбанк. Банката е поддръжник на кредиторите по излъчванията облигации на " Интеркапитал пропърти дивелопмънт ", по които предишното лято компанията спря да заплаща отговорностите си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР